Дупничанин пръв съобщил за радиация от Чернобил и в България

Даниела Методиева
18.03.2011
размер на текста:

Александър Дюлгеров бил приятел с Божидар Лумбев. Снимка: dennews.bg

Дупничанинът Божидар Лумбев е първият, осмелил се да съобщи, че след аварията в Чернобил над страната ни има радиационно замърсяване. Сега, 25 години след считаната досега за най-голяма атомна авария, тази истина разкри пред dennews.bg един от приятелите на покойния вече Божидар Лумбев- служителят от Дома на техниката в Дупница Александър Дюлгеров.
През 1986-а година, когато на 26-и април става аварията в Чернобил, Божидар Лумбев е бил полковник в отдел „Химическа защита” към Гражданка защита- Кюстендил.
Само няколо дни след взрива и информиран от чужди радиостанции за надвисналата над страната ни опасност, Божидар Лумбев се заема с измерване на радиационния фон в нашия регион. Така той се натъква на доста тревожни резултати от завишени нива на радиацията в самоковското село Говедарци, сапаревобанското Сапарево и по Рилското корито.
След като разбира, че има замърсяване, той предприема спешни мерки на своя глава. Сред тях са извеждането посред нощ в първите дни на месец май на ученици от военния лагер „Горхим”, полковник Лумбев издава заповед за спиране на водата в Кюстендил и унищожаване на консерви в завод „Рилска малина” в Дупница.


 Повече за онези тревожни дни вижте в рубриката ни „Общество”

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети