Завърналите се от Япония българи чисти от радиация

DenNews.bg
18.03.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Българите, които са се завърнали от Япония и искат да се изследват за радиация, могат да го направят в Националния център по радиобиология в София, както и в АЕЦ "Козлодуй", където има специализарана апаратура. Изследванията са безплатни. Енергийният министър Трайчо Трайков съобщи телефона на ръководителя управление „Административен контрол" в централата: 0973-73-900.
Д-р Жана Джунова, която е шеф на „Радиационна безопасност" в Националния център, обаче призова да се изследват само завърнали се от Япония граждани, защото е скъпо за държавата. Те могат да се изследват във ВМА (където е центърът по радиобиология).
Д-р Джунова съобщи, че днес са били направени изследвания на две жени, завърнали се от Япония и резултатите им са в нормата, предаде news.bg.
Световната здравна организация по-рано днес обяви, че изтеклата от АЕЦ "Фукушима-1" радиация остава локализирана и не представлява непосредствен риск за човешкото здраве.
Въпреки успокоенията на ескпертите 2,5 пъти е повишено търсенето на йод в аптеките през последната седмица заради в сравнение със същия период на март миналата година. Още преди два дни стана ясно, че бургазлии масово купуват йод, изплашени от слух, че радиоактивен облак от Япония ще мине и над България.
Не се препоръчва пиенето на йодна тинктура, разтворена във вода, без причина, тъй като това може да доведе до дисбактериоза в организма или дори да изгаряния на тъканите, предупреждават лекари.
Безразборното приемане крие риск от алергични реакции, кожни проблеми и проблеми със стомашно-чревния тракт.
По-добре пийте червено вино вместо йод, съветват експерти.
 

В България и останалата част от Европа няма промяна на радиационния фон, свързана с инцидента в Япония, успокои енергийният министър Трайчо Трайков. Днес той бе в Агенцията за ядрено регулиране, където му бяха представени последните данни от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гамафон, предаде БТА.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети