Дупнишки офиси разлепиха образци на фалшивите петдесетолевки

Даниела Методиева
18.03.2011
размер на текста:

Пример за липса на шахматно поле на обратната страна на банкнотата. Снимки: БНБ

Във всички дупнишки клонове на банки, офиси на кредитни институции, магазини, разплащателни каси и обменни бюра днес се лепят образци на фалшивите петдесетолевки. Те са изпратени под формата на прессъобщение от Българска народна банка на електронните пощи на всички управители на офисите в Дупница, които вече са потвърдили получената информация. Те са задължени да запознаят служителите си с вида на банкнотите от 50 лева от емисия 2006-а година, пуснати в обръщение и засечени от Националния център за анализ на неистински и преправени банкноти и монети към БНБ.
Характерно за фалшивите банкноти от по 50 лева е, че те са изработени доста прецизно. Имитирани са някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите и касиерите от търговската мрежа като: релефен печат, холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка, частична имитация на УВ-изображения, микротекстовете, включително и мастилото с променящ се цвят на лицевата страна на банкнотата.
Фалшивите банкноти могат да бъдат разпознати по това, че 1 при пипане с пръсти се установява че хартията им е различна от оригиналната банкнотна хартия. Тя е гладка и по-мека в сравнение с оригиналната. При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник за проверка на водния знак се наблюдава неточно изображение на портрета на Пенчо Славейков с видими отличителни черти. На обратната страна на фалшивата банкнота пък липсва шахматно поле.
От пресцентъра на БНБ съветват в случай на съмнение относно истинността на банкнота гражданите да се обърнат към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата.
Ако вече сте получили неистинска банкнота, предайте я в най-близкото поделение на МВР, където ще ви бъде издадат документ за предаването й.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети