Пета степен на опасност в АЕЦ „Фукушима”, вече не е локален инцидент

DenNews.bg
18.03.2011
размер на текста:

Пета степен на опасност обявиха японските власти за авариралата ядрена централа „Фукушима-1”. Това означава, че аварията вече не е инцидент с локални последици. Според френската ядрена агенция опасността е със степен по-висока-шеста от седем възможни.
Дори с пета степен кризата във „Фукушима-1” се нарежда на второ място след катастрофата в Чернобил, Украйна, през 1986 г., информита ВВС.
Бял дим или пара се издигат от трите реактора на пострадалата от земетресението атомна електроцентрала в североизточна Япония, съобщи агенцията за ядрена сигурност, цитирана от news.bg.
От агенцията са на мнение, че димът или парата, издигащи се от повредения втори реактор може би идва откъм хранилището за използвано гориво или от експлозия в камерата под налягане.
В съобщението се отбелязва, че надеждите са да бъдат възстановени захранващите кабели за два от реакторите в петък и на два други в неделя.
Вследствие на земетресението и 11-метровото цунами отказаха системите за охлаждане в АЕЦ "Фукушима". И в трите реактора започна топене на ядрата и излъчване на радиация. По-рано властите успокоиха, че нивата на радиация за започнали леко да спадат.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети