Дупнишка свещ и молитва за бедстваща Япония

Десислава Панайотова-Янкова
17.03.2011
размер на текста:

Службата мина в дух на смирение и тържественост. Снимки: dennews.bg

Четирима свещеници, начело с архиерейския наместник отец Георги Паликарски отслужиха панихида за загиналите при разрушителното земетресение и последвало цунами в Япония. Малцина дупничани се отзоваха на призива на dennews.bg и Рила Тв да се помолим заедно за спасението на душите на загиналите и благоденствието на оцелелите. В централния храм на Дупница „Св. Георги Победоносец” дойде и майката на Ива и Георги Георгиеви, които все още се намират в островната държава, Блага. Като всички присъстващи и тя остави една свещ за здравето на преживелите трагедията и една за загиналите.

В храма дойде и майката на Ива и Георги, които все още са в Япония.


Гласът на отец Паликарски прогърмя в храма и с молива, която се чете при природни бедствия.
„Всички сме чеда на Бога, всички обитаваме тази земя и сме братя. Молим се за здравето на японския народ и всички наши сънародници там. Молим се ние, които сме в храма, но и небесните ангели, които са тук сред нас. Дано Бог чуе молитвите ни. Дано даде мир на душите на тези, които загинаха и помогне на оцелелите. Бедствие може да се случи във всяка държава, във всеки град, затова трябва да сме единни и да се молим на Бога да бъде с нас и иноверците в Япония. Дано небестните ангели са с нашите братя в Япония в тези тежки изпитания. Дано нашата молива се възвеси до Бога и да няма повече бедствия”, каза в слово към миряните отец Паликарски след службата, която мина в дух на смирение, но и тържественост.
Отец Георги Десподов поръси присъстващите за здраве, а всички свещеници изпълниха „Многая лета”. В края на службата православните свещеници припомниха, че човек не бива да си играе с природата, а трябва да има вяра и да търси Божието присъствие.

 

Снимки вижте в рубриката Денят в снимки-www.dennews.bg/news/2011/3/17/1644-dupnishka-molitva-za-bedstvashta-yaponiya
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети