Аварийната акция във „Фукушима-1” неуспешна, 20 души са облъчени

DenNews.bg
17.03.2011
размер на текста:

Аварийната акция за овладяване на пожарите и топенето на реактора на японската АЕЦ „Фукушима-1" е обречена на провал, тъй като спасителите не са могли да го облеят с вода, за да го охладят. По данни на Ен Ейч Кей, цитирани от news.bg използването на водни струи не е било възможно заради високото равнище на радиация.
Според Международната агенция за атомна енергия има поражения на ядрата на първите три реактора.
Това съобщи ръководителят на агенцията Юкио Амано. Той обяви и намерението си да посети разрушената ядрена централа, това обаче ще бъде обсъдено допълнително.
Около 20 души са получили радиоактивно заразяване, като от тях само един е хоспитализиран.
Работи се и по възстановяване на електроснабдяването в централата, за да могат да се задействат охладителните системи.
Реактор №1 на АЕЦ „Фукушима-1” е частично разтопен в активната зона, изхвърля пара в атмосферата, сградата е разрушена от експлозия. Реактор №2 също е недостатъчно охладен, морската вода се изпомпва, горивните пръти са напълно открити, изхвърля пари в атмосферата, сградата на реактора е разрушена от експлозия в реактор номер 3 в понеделник, опасност от разтапяне.
Реактор №3 също недостатъчно охладен, частично разтапяне на активната зона, морската вода се изпомпва, сградата на реактора е разрушена от експлозия, измерено е високо ниво на радиация, в сряда беше наблюдаван дим.
Реактор №4 е бил в експлоатация в момента на земетресението, два пожара са регистрирани - във вторник и в сряда; опасност от обновена ядрена верижна реакция.
Реактор №5, 6 - в експлоатация в момента на земетресението; температурите бавно се повишават в басейна за съхранение на гориво.


У нас няма завишени стойности на радиационния гама фон през последното денонощие.

 

Информацията е на Изпълнителната агенция по околна среда.
Там правят непрекъснати наблюдения на нивата на радиация чрез Националната автоматизирана система, която е част от Европейската система за обмен на радиологични данни.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети