Американец си откупи присъда за двойно убийство в Пакистан

DenNews.bg
17.03.2011
размер на текста:

Американски служител на ЦРУ и посолството в Пакистан откупил евентуално съдебно наказание за убйството на двама мъже, съобщава ВВС, цитирана от news.bg.
Реймънд Дейвис твърди, че е използвал личното си оръжие при самозащита, след като двамата опитали да го ограбят в град Лахор.
Строгите към нарушенията на ислямския морал закони на Шериата позволяват на семейството на убит човек да „прости" на извършителя, след като той им заплати определена сума. „Прошката" води до прекратяване на съдебното производство.
Това е станало и в случая с Дейвис, като местни медии твърдят, че на 18 роднини на двамата мъже са били изплатени общо 2,34 млн. долара. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отрече да са били плащани каквито и да е пари. Официалната позиция на САЩ е, че обвиняемият има дипломатически имунитет и не може да бъде съден.
Според последната информация, Дейвис е бил освободен, като сегашното му местонахождение не е известно.
След решението на съда избухнаха безредици в Лахор, Карачи и Исламабад. Недоволни активисти от крайно десни партии блокираха централни улици и подпалиха автомобилни гуми, след което влязоха в схватка със силите за борба с масовите безредици. Шестима пострадаха, а още няколко човека бяха арестувани.
С освобождаването на Реймънд Дейвис обаче приключи дипломатическият конфликт между САЩ и Пакистан. Управляващите в Исламабад бяха подложени на засилен натиск да освободят американеца, като някои републикански сенатори даже заплашиха с орязване на военната и икономическата помощ за страната. От друга страна, ислямските групировки заплашиха с кървава разправа, ако Дейвис не бъде наказан.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети