Световната банка: Правителството товари българите, вместо да им помага в кризата

DenNews.bg
17.03.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

В свой доклад Световната банка нареди България сред най-засегнатите от кризата страни, а населението сред най-пострадалите народи. Причината за това е не само загубата на работни места, но и намалените доходи на работещите.
Според Световната банка българското правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е добавило към бремето като е съкратило разходите за здравеопазване и образование, се казва още в доклада, цитиран от dnevnik.bg. В резултат твърде много хора в България нямат достатъчно храна, нямат достатъчно лекарства и медицинско обслужване, заключава "Дойче веле".
В България сред бедните домакинства, засегнати от кризата, 20 процента са намалили посещенията си при лекар, дори когато в семейството е имало болни, коментира пред Дойче веле Мохамед Аджаулд от Световната банка, старши икономист за региона и един от авторите на доклада.
Заедно с Армения и Черна гора, България е една от страните в региона, където най-голям брой хора са пострадали от намалели доходи. Въпреки че на пръв поглед безработицата в страната не е особено голяма, хората страдат от масивно обедняване. Броят на тези, чийто доходи са намалели рязко, въпреки че те са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа, се посочва в доклада.
Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България, както и ромското, и турското малцинство са били принудени да прибягнат до рискови стратегии за оцеляване. Тридесет и шест процента от по-бедното население на България например са престанали да купуват предписаните им лекарства.
Друга засегната от кризата и безпаричието сфера е образованието, се посочва в доклада. Хората в България са успели да продължат да изпращат децата си на училище, но всички образователни екстри са отпаднали. Тези принудителни образователни лишения може да имат за резултат по-ниски квалификации и бъдеще с по-ниски доходи за сегашните ученици, прогнозира институцията.
Повечето от анализираните в доклада на Световната банка държави са опазили разходите за образование по време на кризата, но не и България.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети