Слънчева централа светва с 5 млн. лв. инвестиции край Рила

Десислава Панайотова-Янкова
16.03.2011
размер на текста:

Кметът Кабзималски разяснява проекта на общинските съветници. Снимка: dennews.bg

5 милиона лева ще брои български инвеститор за изграждането на слънчева електроцентрала в землището на община Рила. За строежа и експлоатацията на фотоволтаика ще бъде създадено съвместно търговско дружество между инвеститора „Маяк-М” и общината, за което местният Общински съвет даде зелена светлина на сесията вчера.
Въпреки съмненията на част от общинските съветници, че слънчевата централа може да претърпи катастрофа още на етап „идея”, каквато сполетя вятърната електроцентрала, която трябваше да бъде построена в село Смочево предложението беше прието с 9 гласа „за” и един въздържал се.
Емилия Халилова-Цветина атакува с множество въпроси градоначалника Георги Кабзималски за информация за фирмата, доколко сигурно е намерението й и какво друго в страната са построили от „Маяк-М”. Въпреки отговора, че фирмата е на пазара от 1992 г. и се занимава с внос на токова техника и изграждане на далекопроводи, Кабзималски не спечели доверието на общинската съветничка и тя гласува „въздържал се”. „Да видим, но според мен ще стане същото като с перките. Кога гласувахме, а още чакаме да се построи вятърна централа”, коментира Халилова-Цветина след гласуването. Към думите й се присъедини и Николай Чифлигаров, но въпреки съмненията си той подкрепи предложението, с надеждата че при успех на проекта общината ще си осигури печалба.
В капитала на съвместното търговско дружество община Рила ще участва с непарична вноска, а именно 66 декара земя частна общинска собственост в землището на с. Смочево. Според първоначалните сметки само около 50 декара ще бъдат покрити със слънчеви панели. При енентуален старт на централата общината и фирмата ще си делят печалбата от продажбата на ел. енергия.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети