Две дупки се появиха в 4-и реактор на ядрената централа Фукушима

dennews.bg
15.03.2011
размер на текста:

Две 8 метрови дупки са се появили на външната обшивка на четвърти реактор на ядрената централа Фукушима, съобщава news.bg, позовавайки се на световните агенции.


Главният секретар на правителството Юкио Едано съобщи, че е фиксирано неголямо повишаване на температурата впети и шести реактор на централата.  На това трябва да се обърне внимание, препоръчва Едано.
Успоредно с това стана ясно, че е имало и ново земетресение с магнитут 5,3 по скалата на Рихтер на източния бряг на остро Хоншу, съобщава агенция Киодо. Тя съобщава и за проблеми в охлаждащите системи на реакторите. По данни на агенцията нивото на радиация се е повишило с 8 пъти над допустимите норми, повишение е отчетено и в префетура ИБараки, разположена между Фуушима и Токио. Има информация и за повишение на нивото на радиацията с 10 пъти над нормата в префектура Чиба близо до Токио.
Главният секретар на правителството Юкио Едано съобщи, че е фиксирано неголямо повишаване на температурата впети и шести реактор на централата.
На това трябва да се обърне внимание, препоръчва Едано.
Ядрената централа Фукушима бе определена като врящ адрен котел. Тя е от така наречения„кипящ тип". В активната зона непрекъснато се влива вода, която се превръща в пара от топлината, отделяна при деленето на горивото. Тя отива в турбина, която задвижва генератор, който на свой ред произвежда електричество. В края на процеса парата отива в топлообменник и започва следващ цикъл.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети