Свещеник от Атон иска анатема за Ванга и Дънов

DenNews.bg
15.03.2011
размер на текста:

Ванга и Петър Дънов Снимка: pravda.bg

Анатема за гадателката Ванга и основателя на Бялото братство Петър Дънов поиска йеромонах Висарион, втори епитроп на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" в Атон.
Свещеникът дебютира и като писател, лирически герои на книгите му са именно все още спорните личности на Ванга и Дънов.
За двутомника "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста", съобщава на сайта си Българската православна църква. А самият йеромонах участва в сутрешния блок на Нова телевизия днес. Там в дебат с Нешка Робева, приятелка на Ванга той обясни, че гадателката е служила на тъмните сили, а състоянията й на транс били заради бесовете живеещи в нея. Според него анатемата е нужна, за да се спасят вярващите, които иначе биха приели Ванга и Дънов като светци и праведници.
Книгата на Висарион ще бъде представена от него в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий". Първата беседа ще бъде днес на тема "Ванга - портрет на една съвременна магьосница". Втората е на 22 март с акцент върху "Окултното лъжеучение на Петър Дънов".
„Целта е да бъде разграничено истинското християнство от окултното, както и да се получи обществен дебат по темата”, каза йеромонах Висарион по телефона за "Тази сутрин" на Би Ти Ви.
"Трябва да се чуе гласа на църквата. Да не се промиват мозъците на хората с думите на антихриста Дънов и врачката Ванга",
категоричен беше свещеникът. Макар и след смъртта на двамата, по думите му църквата трябва да се бори с оставеното от тях "заразно" наследство.
Според него когато има духовни проблеми, църквата трябва да изкаже своя глас.
Прецедент е обаче новината да се помести не в сайта на храма, а в този на Българската патриаршия, която винаги досега е премълчавала въпроса за църковния статут на Ванга, коментира сайта dveri.bg, според който двете беседи трябва да разрушат мита за българските лъжеикони.
"Нямаме становище в синода за Ванга, но никой от нас не смята, че тя може да бъде светица", заяви Ловчанският митрополит Гавриил вчера, цитиран от същия сайт. Пловдивският Николай заявявил: "Аз не признавам Ванга, за мен тя е сатанински феномен. А Дънов е отлъчен от църквата през 1916 г. и мнението ни за него днес не е променено
"Защо църквата мълчи, вместо да разясни позицията си относно феномена Ванга, която народът нарича светица? Мълчанието на духовните ни учители обърква не само миряните", казва свещеникът от Петрич отец Ангел Кочев. Според него Ванга трябва да бъде канонизирана за светица, съобщава vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети