Вулкан се пробуди в Япония, Външно зове българите за евакуация

DenNews.bg
15.03.2011
размер на текста:

Шиноме изхвърля пепел и камъни на височина от 4 км във въздуха. Снимка: reuters

Яростта на земята пробуди и вулкан в югозападната част на Япония. Наред с щетите от цунамито, радиацията във въздуха и новия силен трус със сила 6 по Рихтер, вулканът Шинмое започна да изхвърля на височина до 4 километра във въздуха пепел и камъни. Специалистите определиха вулканичната активност като 3 степен по 5-степенната скала за опасност, пише РИА Новости, цитирана от dnes.bg.
Властите в префектура Миядзаки, където се намира вулканът, призоваха хората да стоят възможно по-далеч от Шинмое. Жителите се евакуират от опасната зона.
Шинмое се намира на 1500 км от района на земетресението от 11 март.
От началото на тази година той изригна над 10 пъти. Специалистите все още не са установили дали причината за изригването на вулкана е най-мощното в историята на страната земетресение и последвалите вълни цунами.
По последни данни почти 2500 са загиналите при природното бедствие. Около 2000 души са ранени, а над 17 000 са безследно изчезнали.

Българските граждани, които пребивават временно или постоянно в Япония, да напуснат страната, призова Министерство на външните работи.

През последните часове се повиши радиационният фон в различни части на страната вследствие на аварии а АЕЦ „Фокушима-1”.
Поради динамичната обстановка българските граждани в Япония трябва да следят указанията на местните власти и при невъзможност за напускане на страната, да се придвижат далеч от засегнатите райони, съветват от ведомството.
При крайна необходимост посолство ни в Токио има готовност да приеме български граждани за временно настаняване.
Отпътуването от Япония може да се осъществи чрез редовни международни полети. Повече информация може да бъде получена на интернет страниците http://www.japan-guide.com/e/e2034.html, http://www.ab-road.net/, http://www.narita-airport.jp/en/index.html.
В случай на затруднения при закупуването на самолетни билети желаещите могат да се обърнат към посолството и агенцията, обслужваща МВнР, на адрес: bvt@mfa.government.bg, vpetrova@bgviptravel.com. и телефони: +359 2 9482875, +359 2 9482957.
Български граждани, които нямат валиден документ за самоличност, да се обърнат за съдействие към посолството и дирекция "Консулски отношения" на тел. +359 2 971 70 89, +359 2 948 23 65 и е-mail: consular@mfa.government.bg, crisis@mfa.government.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети