Шивачки скочиха за заплати във фирмата на кандидат за лидер на ГЕРБ

Работниците на „Мария Магдалена” в Сапарева баня стачкуват в халетата, за да не посрамят шефа си Димитър Димитров

Десислава Панайотова-Янкова
14.03.2011
размер на текста:

Даниела Ортакчийска най-смело говори за проблемите във фирмата. Снимки: Dennews.bg

Около 40 работници във фирмата на един от кандидатите за лидер на ГЕРБ-Сапарева баня-Димитър Димитров прекратиха работата си в знак на протест срещу забавянето и неизплащането на заплатите им. Въпреки, че шивачките обявиха стачка, те излизат пред сградата на шивашката фирма „Мария Магдалена” само в регламентираните почивки, заради наложена им забрана да протестират на улицата.

Дама, която не се представи, нападна с крясъци Даниела и журналистите, че правят циркове.


„Нали иначе ще уронят престижа на гербера. Що за лице на ГЕРБ може да е тоя, щом фирмата му е психодиспансер, а не предприятие”, изпусна нервите си съпруг на една от служителките на Димитров Васил Ортакчийски. Мъжът, който представи себе си за отговорник по сигурността в няколко големи фирми, присъстваше днес на протеста, за да подкрепи морално жените.
„Страх ги е и не смеят да си кажат как ги унижават тук и как ги мотаят за някакви смешни заплати. Вече си мисли, че е станал лидер и е безнаказан. Но нали лидерите трябва да са за пример”, каза още Ортакчийски и подкани жените да заведат дела срещу Димитров.
Той обясни, че вече е подал устен сигнал в Инспекцията по труда и е готов да поеме разходите за адвокат на всеки работник, който пожелае да заведе дело за забавените заплати.
Съпругата му Даниела Ортакчийска обясни, че работниците не са взимали заплати от три месеца, като освен това им се дължат от 70 до100 лв. за извънреден труд от предишната година. „Само ни мотаят, че тази седмица ще се плати, другата, а накрая нищо.

Последният път като реши да дава заплати, парите стигнаха само за четирима души и след тях казаха, че са свършили. И въобще да не се извинява с кризата, защото предприятието работи на пълни обороти и всяка седмица се товарят камиони с готова продукция”, обясни още Даниела.
 

Васил Ортакчийски обеща да поеме адвокатските разноски на жените, които заведат дела срещу Димитров.

За последната година от 120 души във фирмата са останали 40 работници. Последните 12 пуснали предизвестия, но още преди да изтече срокът им Димитров освободил хората, „за да не му бучат”, уточняват шивачките.
Добринка Айдарска обясни още, че шефът им изплатил по 20 лв. за задушница, но голяма част от жените, включително и тя, имат заеми към банки и непрекъснато ги търсят от централите, защото не могат да погасяват дълговете си. На поканите да им обясни положението пък Димитров не отвръщал и избягвал да се появява във фирмата.
„Сега отвори фирма в Радомир на наш гръб. Работим извънредно, а после той казва, който ни е карал да стоим той да ни плаща. Коя бригадирка ще посмее да ни държи извън работно време, ако няма заповед от него обаче?”, пита Айдарска.
По телефона Димитър Димитров обясни, че е забавил единствено заплатата за януари. В негова защита от канцеларията на фирмата изскочига главната счетоводителка Лили Манова и неизвестна дама, които с крясъци се нахвърлиха срещу Даниела Ортакчийска, „че си криви душата и прави поръчкови циркове”.
Манова също обясни, че е забавена единствена заплатата за януари, но за тогава бил изплатен аванс.

Според счетоводителя Лили Манова има забавяне само на януарските заплaти.


„Наистина фирмата в момента е в затруднение, но вие не сте органи пред които да обяснявам. Ако Даниела живее в лъжи и крие от мъжа си колко пари и кога е взела, е неин проблем. За февруари още не е дошла датата за заплати, а за декември е платено”, каза Манова и обеща, че заплати за януари ще се платят до края на седмицата.
Русокоса дама, която не пожела да се представи пък обясни, че все още се чака превод от Германия, а работниците са доволни и единствено Даниела и съпругът й „правят изпълнения”.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети