Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?

Частни имоти вписани в картата на сметището без знанието на хората, засега само една жена съди общината и поземлена комисия

Десислава Панайотова-Янкова
14.03.2011
размер на текста:

Все повече хора открито застават срещу проекта за изграждане на регионално депо в местността "Точилото. Снимки: dennews.bg

Частни имоти са вписани в картата на регионалното депо в Кочериново, което трябва да се изгради в местността „Точилото” за нуждите на 11 общини от Югозапада. 200 декара имоти на собственици и наследници са включени към едва 90-те декара общинска земя без знанието на хората. Засега само една жена е започнала съдебно дело срещу община Кочериново и поземлената комисия в града.
Това е поредният коз, който председателят на Сдружение „Защита на Рилското корито” Методи Панайотов извади срещу проекта за регионалното депо на емоционална среща на близо 150 рилчани и кочеринци, която се проведе в събота. Според хората съдебните дела и евнтуалните решения в полза на собственика може да доведат до спиране на проекта за регионалното депо.

Методи Панайотов и Сълза Иванова


На срещата Панайотов припомни и факти, за които dennews.bg вече ви е информирал-за липсата на обществено обсъждане за депото, заменено от среща на длъжностни лица от 11-те общини. За грешно подадеда информация за розата на ветровете, както и посоката на изграждане на депото. За наличието на силно критично становище на Европейската комисия от 2004 г., от което става ясно, че Брюксел няма да отпусна средства за проекта за регионално депо. Освен това абсолютно категорично се отхвърля и избраното място-местността „Точилото”, което все още се сочи от Катин като терен за регионалното депо. В становището е обърнато внимание, че липсва алтернативен терен за депото, както и утвърдено трасе, по което камионите ще стигат до депото.
„В писмо от четвъртък екоминистерството за първи път споменава, че през местността „Точилото” минава река Крашевица, която се влива в Струма. Явно след всички наши сигнали най-после е отбелязан този факт. Освен това според министерството има два варианта за транспорт на отпадъците. Първият е реконструкция на сегашния черен път. Той може да бъде обновен, но и след това движението ще се извършва само в едното платно, затова трябва да има площадки за разминаване. Другият вариант е изграждането на нов път от запад с две платна. Той би трябвало да започва от Е-79 на 20 км от Дупница”, отбеляза още Панайотов.
По официална информация от МОСВ става ясно, че след започване на работа на депото там ще работят 7 души и девет охранители.
„Това напълно отхвърля твърденията на Катин, че депото ще реши проблема с безработицата. Освен това по последни данни с пари от Европейската комисия ще се изгради само първата клетка на депото, а останалите две как? С пари от данъкоплатците ли?”, попита още Панайотов. Той за пореден път припомни, че хората от сдружението не са против изграждането на депо, а против избраното място-най-плодородната земя на Кочериново, известна някога като житницата на общината.
„Да не забравяме, че до 2020 г. в България боклукът трябва да бъде третиран в модерни заводи, така че не се ли обезсмисля съспипването на земите и цялата община? Освен това вече няколко от кметовете в сдружение „Струма” обмислят оттегляне, заради липсата на финансови разчети за населението и това коя община колко ще плаща”, посочи още той и конкретизира, че по негова информация кметът на Кюстендил вече обмисля да предложи на местния ОбС оттегляне от проекта.


Във връзка с депото днес от 11 часа областният управител на Кюстендилско Любомир Анчев събира на среща всички кметове, като идеята е те да кажат мнението си за това остават или се оттеглят от проекта.

 


На срещата в събота на поканата да присъства като гражданин откликна само кметът на Рила Георги Кабзималски. Сред присъстващие бяха и местните представители на ГЕРБ, бившият кмет на Рила Борислав Дойчинов и бившият председател на ОбС-Кочериново Васил Борисов.
 

От кметовете само Георги Кабзималски присъстваше като гражданин.

Сълза Иванова от сдружение „Защита на Рилското корито” призова хората вече да не се страхуват и да изказват открито мнението си. 89-годишният земеделец оцелял в лагерите на смъртта Стоян Бицов отново апелира за спиране на проекта, за да се запази природата на Рилското корито, а Ангел Велинов призова към по-силна гражданска позиция.
„Защо ги няма селските кметове? Разбирам страх ги е, защото са на заплата при Катин, но техен дълг е да защитават интересите на хората”, отбеляза той.
Според Иванова пък служители на общината са споделили, че все още ги е страх да говорят, защото Катин се заканил „че след два месеца се връща и ще падат глави”. Както сме ви информирали в момента кметът на Кочериново е отстранен от длъжност с решение на Апелативен съд-София, по обвинение за престъпление по служба.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети