Д-р Таушански подписа договор със Здравната каса за 101 клинични пътеки

Даниела Методиева
01.03.2011
размер на текста:

Управителят на общинската болница в Дупница д-р Таушански е подписал договор със Здравната каса по 101 клинични пътеки за срок от една година. Пред журналисти в кабинета си д- р Таушански обясни, че когато са водили преговорите снощи с шефа на Здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов и са броили, говорили пътеките да са 106, но днес като видял договора разбрал, че са с 5 по-малко. Как така се е получило при броенето и той не можа да обясни. По-важното е, че заради липсата на сертификат на клинична лаборатория за изследване на 24-часова урина, е имало реална опасност от днес да бъде затворена гинекологията и операционната на родилно отделение и там да останат само две клинични пътеки за нормално раждане. Това обясни гинекологът д-р Попов, който дойде в кабинета на д-р Таушански, за да се поздравят за сключения договор със Здравната каса.
Освен за клинична лаборатория, сертификат трябва да бъде набавен и за микробиологията и той е за изследване на гъбички. Липсата на тези два важни документа, които щяха да се окажат фатални за общинската болница, д-р Таушански обясни с неволен пропуск от страна на завеждащиге на микробиология д-р Кирова и на клинична лаборатория д-р Иванова.
Двете лаборатории и досега са правили тези изследвания, но за тях не са им искали сертификати. Така когато били изпратени за попълване документите от референтните лаборатории, двете завеждащи не обърнали внимание, че вече има четвърти задължителен критерий за издаване на сертификати и за изследването на гъбичките и за 24-часовата урина. Така се стигнало и до липсата им, след като от референтните лаборатории издали само три сертификата.
Д-р Таушански обясни, че вече са изпратени нови документи и до 20-и май референтните лаборатории ще направят необходимите успоредни изследвания, за да издадат сертификатите. Така че според него на този етап не може и да става въпрос за намаляване на клиничните пътеки на 85.
Докато това стане, общинската болница ще изпраща изследванията за гъбички в Националния център по заразни и паразитни болести в София, а 24-часовата урина в частната клиника ПУЛС в Благоевград.
Няма логика да ни бъде отказвано сключването на договор по 30 клинични пътеки за нещо, което до вчера се е работило от лекарите и лаборантите и имаме необходимата апаратура и консумативи, коментира днес д-р Таушански.
Окозва се, че от всички около 320 болници в страната само 50 са имали всички сертификати и това е причината Нацоналната здравна каса и Министерство на здравеопазването да дадат на всички, включително и на общинската болница в Дупница, отсрочка до 20-и май.
Д-р Таушански обясни, че в анестезиологията идва на работа още един лекар и това е д-р Балабанова, която в момента опреснявала знанията си във Военно-медицинска академия в София. Така с нея анестезиолозите стават 6, 4 от които са със специалност.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети