САЩ взимат на мушка военни бази на Либия

Джамахирията на ръба на хуманитарна криза, Еврокомисията готова да даде 25 милиона евро

DenNews.bg
01.03.2011
размер на текста:

САЩ взимат на мушка бази на Либия, като препозиционират свои военни кораби разположени в района около Джамахирията. Действията на частите са предвестник на евентуална външна намеса, която да повлияе на борбата между силите на Муамар Кадафи и бунтовниците за контрол над подстъпите към столицата Триполи, където Кадафи се е барикадирал, твърди сайтът за военна информация Debka.com, цитиран от dnevnik.bg.
Според говорителя на Пентагона има планове за всякакви ситуации, особено за крайбрежните градове Зауия и Мисрата, които се контролират от противниците на режима, но са обкръжени от верни на Кадафи сили.
Повечето военни наблюдатели приемат думите на говорителя на Пентагона като знак за евентуална военна намеса на САЩ в Либия. Изявлението бе съпроводено от развръщането край бреговете на Либия на самолетоносача "Ентърпрайс", който идва от Червено море и на кораба амфибия "Киърсадж", който носи ескадрила хеликоптери и 1800 морски пехотинци.
Междувременно стана ясно, че Еврокимисията може да отдели до 25 милиона евро за оказване екстремна хуманитарна помощ за Либия. Това заяви еврокомисарят по вътрешните дела Сесилия Малмстрьом, информира РИА Новости, цитирана от news.bg.
Тя подчерта, че решението е взето, след като са отчетени огромните мащаби на хуманитарната криза в страната.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети