„Неудобните” си регистрираха свой пенсионерски клуб в Кочериново

Етикираните като комунисти и врагове на властта възрастни хора се събраха под името „Еделвайс”, искат от кмета помещение

Десислава Панайотова-Янкова
09.02.2011
размер на текста:

Председателят на "Еделвайс" Йордан Атанасов и Сълза Иванова.

„Неудобните”, но не от тв екрана, а от реалния живот в малкия град се обединиха и регистрираха свой пенсионерски клуб, след словесни и физически сблъсък с титулярите от „кметския” пенсионерски клуб в Кочериново.
След опити за сдобряване и дори намесата на полицията възрастните хора, натирени от добре уредения клуб приютен в сградата на общината, решиха да се отделят още през изминалата година. Оттогава наред с членския внос в основния клуб те събират пари за наем на отделно помощение, собственост на РПК. Регистрацията на сдружението вече е факт в съда и НАП под името „Еделвайс” и натирените вече са внесли искане до кмета на Кочериново Костадин Катин да им осигури помещение или да им отпусне средства за покриване на наема.
„Ние бяхме изгонени, защото ни сложиха етикети, че сме комунисти и врагове на кмета. Не ни искат в пенсионерския клуб, изгониха ни оттам, не ни включваха в мероприятията, пък ние сме хора дали труда и живота. Все още сме дейни, искаме да се събираме да коментираме. И сега всеки вторник се събираме и си правим празници, но щом сме жители на общината, е редно кметът да се погрижи и за нас. Да ни отпусне помещение или да покрива наема. Не трябва да дели пенсионерите”, обясни за dennews.bg Стефан Георгиев, който преди време бил председател на „стария” клуб. От старото ръководство на организацията е и Вангелия Радева, която е избрана за секретар на „Еделвайс”.

Спорът опита да реши и районният инспектор Начев. Снимки: Архив


За председател на новата структура е избран поета и бивш шеф на отдел „Култура” в общината Йордан Атанасов. 26 са официалните членове, но реалният брой на пенсионерите „отцепници” вече бил към 60 души.
В структурата влиза и дългогодишната самодейка и общинска служителка Сълза Иванова, която лично предизвика намесата на районния полицейски инспектор Начев, в опитите за помиряване между двата лагера. Тогава Иванова се оплака, че Ирена Ганчева я блъснала на градския площад. След сигнала за инцидента полицията опита да помири пенсионерите, но представителите на „стария” клуб не се явиха на срещата.
По съвет на Начев да се държат на растояние „отцепниците” започнаха документално отделянето си, което вече е факт. Все още нямат отговор на искането за отпускане на помоещение, което са депозирали в общинска администрация.
„Преди дни наши представители са ходили да се срещнат и с кмета, но той не ги е приел”, уточни Сълза Иванова.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети