Вдигат цената на тока от 1-и юли

dennews.bg
08.02.2011
размер на текста:

Семерджиев бе официален гост при откриването на ВЕЦ-Джерман. Снимка: dennews.bg

Цената на тока от 1-и юли трябва да бъде вдигната с още 1,5% заради разходите на електрозапределителните дружества за купуване на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Това обяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от vesti.bg.

Въпреки, че все още от електроразпределителните дружества ЕЗ, Е.ОН и E.V.N не са постъпили искания за вдигане на цените на доставяното от тях електричество, според Семерджиев само заради разходите за зелената енергия токът трябва да скочи с 1,5%.
Семерджиев обяви, че производствените централи и НЕК също все още не са представили данни и заявления в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране какви цени ще искат от 1-и юли.

Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той.

Друг решаващ фактор за повишаване на цената на тока може да се окаже инфлацията, натрупана до 1-и юли и ако дружествата поискат тя също да се отчете, това също ще е отрази на крайната цена, коментира още Асен Семерджиев.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети