Кризата се отрази зле на хотелиерския бизнес в Сапарева баня

dennews.bg
05.02.2011
размер на текста:

Кризата се отрази и на хотелиерския бизнес в Сапарева баня. Статистиката сочи, че последните месеци са ползвани едва 25-30% от леглата в местните хотели, хижи и къщи. Тази информация бе дадена от общинския съветник Петър Чучуганов, който е управител на един от хотелите в Сапарева баня и е председател на местната Комисия по туризъм. 

Статистиката Чучуганов представи във връзка с приетата от местния парламент туристическа такса. Предложението на кмета Сашо Иванов бе за хотелите 1 звезда тя да бъдсе 80 стотинки за легло, за 2 звезди- 90 стотинки и 3,4 и 5 звезди- 1 лев.
Петър Чучуганов обясни, че с първоначално предложение вариант на туристически такси ще убие малкия и средния хотелиерски бизнес и посочи тревожно намалелия брой на посещения в хотелите и ангажираността на легловата база.Чучуганов посочи и цените, приети от общинските съвети в Пловдив и Созопол и село Царево, където туристическия данък е съответно 50, 30 и 20 стотинки за легло.
Оказва се, че в Сапарева баня събирането на туристическия данък става в края на годината. Хотелиерите плащат на базата на декларации, които сами попълват. Посленото решение на местните парламентаристи е първоначално предложената цена на туристическия данъкс да бъде намалена с по 20 стотинки за отделните категории. Съветници от курротната община обаче изразиха сериозно съмнение, че реално собствениците на хотели, вили и къщи за гости плащат далеч по-малко данък от реално изполваната леглова база.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети