Семейство съди кмета на Дупница за нахлуване в имота им

Любка и Васил Велинови ще сезират и Европейския съд за правата на човека

dennews.bg
03.02.2011
размер на текста:

Вместо входна врата, на имота на Велинови сега има опъната мрежа. Снимки: dennews.bg

Семейство Любка и Васил Велинови от Дупница съдят кмета Атанас Янев за издадена от него заповед и нейното изпълнение за влизане в имота им на улица „Христо Ботев” без тяхно съгласие на 25-и ноември миналата година. Любка Велинова обясни, че ще сезира и Европейския съд за правата на човека, тъй като според нея и съпругът й, кметът е приложил полицейски методи за влизане в имота, без да е получил тяхното разрешение и нарушавайки Конституцията и Закона за собствеността.
В жалбата, която Любка Велинова е внесла в Районния съд в Дупница се описва целия случай и интерпретирането му от страна на двамата съпрузи.

Тази подпорна стена е изградена заради свлачището в двора на Велинови.


На 24-и ноември семейство Велинови получили от служител на община Дупница заповед, подписана от кмета под номер 2377 и издадена същия ден. С тази заповед кметът Атанас Янев задължава семейство Велинови на следващия ден в 10 часа сутринта да осигурят достъп до имота им за аварийното доизграждане на подпорна стена на съседен имот, заради който имат от години спор заради свлачище. След като получили заповедта, Велинови веднага пуснали жалба в полицията за оказване на съдействие. Любка Велинова обясни, че са прибегнали до тази мярка, тъй като кметът не им е дал срок от 14 дни, в които те имат право да обжалват заповедта.
“На 25-и ние не дойдохме в имота, защото никъде в досега в издадените строителни документи от 2008-а година, когато бе правено първото укрепване, не фигурира въпросното второ аварийно доукрепване на свлачището. Въпреки това, на 25-и сутринта работници изпратени от кмета счупиха катинара на пътната врата, демонтираха я и буквулно нахлуха с багери и машини в двора ни. Когато дойдохме да видим какво се случва, разбрахме, че машините, работниците и материалите са от фирмата на кмета Атанас Янев. Тук според нас става въпрос и за конфликт на интереси. По-лошото е, че няма никакви гаранции за устойчивост на израденото съоръжение от фирмата, извършила допълнителното укрепване”, обяснява Велинова.
От години тя се съди и със съседите именно заради изграждането на подпорната стена, която влиза два метра в имота на Велинови, но укрепва имота на комшиите.
Според Любка Велинова нахлулите работници, освен, че са нанесли щети по имота й, са унищожили няколко дръвчета-черница, бряст и овощки, които по думите й са „защитен вид”.  

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети