Край на сагата! Бобов дол остана без болница

Десислава Панайотова-Янкова
25.02.2011
размер на текста:

Бобов дол остана без болница.Това стана ясно днес, след като Регионалната здравна каса отказа да подпише договор с общинската болница в миньорския град и така сложи край на дългогодишната сага с оцеляването на здравното заведение. Официално от днес бобовдолци не могат да разчитат на лечение и престой в МБАЛ „Д-р Стоян Сантева”, а единствено на преглед в медицинския център и неотложна помощ към Спешния център.
Докато се търси и бъде намерен вариант за дейността на МБАЛ най-вероятно персоналът ще бъде сведен до минимум, тъй като на практика се губи всякаква издръжка от Касата, след като не е сключен договор. Освен това болницата има задължения за над 1 000 000 лв.
Въпреки лошата новина общинското ръководство няма да се откаже да търси варианти за следващата година, дори и по-скоро, уточни заместник-кметът Николай Игнатов.
„Болницата има договор за дейност с Министерство на здравеопазването, има я и на здравната карта, затова ще засилим работата в посока на приватизация или превръщането й във филиал. Сега трябва да се засили дейността на медицинския център, за да може хората да получат поне преглед в града”, обясни той. Въпреки това, Игнатов е ралист, че болницата никога няма да бъде такава каквато бобовдолци я помнят от миналото.
По думите на Игнатов ръководството на болницата днес се е отказало от всякаква съпротива и опити за сключване на договор, защото това е могло да стане само по 1-2 клинични пътеки, което на практика отново означава фалит. Самият управител д-р Красимира Василева отказа коментар.
„Все пак се нядявам, че тези жестоки изисквания, които бяха умишлено наложени, ще бъдат подложени на разискване, защото ще си заминат много болници в страната”, каза още заместник-кметът.
От Общински съвет само председателят Нели Карипова коментира новината. Според нея здравеопазването е доведено до това положение от бездействието на кметския екип.
„За каква приватизация, за какви филиали тепърва ще говорят, като решение за продажба на 75% от акциите на болницата има от февруари месец 2010 г. Нищо не беше направено, а през април когато от „Пирогов” дойдоха на преговори МБАЛ да стане филиал бяха спрени от кмета с мотива, че болницата се продава. Явно не здравеопазването е приоритет за тази управа, защото ето сега на преден план излиза възможността училищата да останат без медицински сестри. Въпреки че, ОбС гласува дофинансиране за издръжката им те са принуждавани от общината да сключат договори на 4 часа, което най-вероятно ще ги откаже”, обясни Карипова.
Останалите общински съветници обясниха, че ще коментират едва след като се запознаят по-обстойно със ситуацията.

 "Ако г-жа Карипова е водила преговори с "Пирогов" да си каже, аз такава среща не съм водила, нито съм отказвала. Да, има решение на ОбС, но проблемът идва именно от 75-те процента от акциите, както и от самата законова уредба. А единият кандидат, който имахме се отказа заради огромните дългове на болницата. Но това не е краят на болницата, защото тя си има регистрация. Просто тази година няма да може да се приемат пациенти, но в Бобов дол има медицински и спешен център, както и джипита", уточни кметът Алексова.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети