ЕС готов на военна акция в Либия

DenNews.bg
24.02.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Военна акция с хуманитарна цел и евакуация на европейски граждани е възможно да бъде разпоредена от Европейската кимисия. Това съобщи агенция „Франс прес” цитирана от bTV.
ЕС обмисля да поиска военноморска подкрепа за евакуация на близо шестте хиляди европейци, които са все още в Либия, заяви говорителят на Кристалина Георгиева - Рафаел Бриганди. Комисията допуска, че в Либия може да настъпи хуманитарна катастрофа заради кръвопролитията.
ЕС следи хуманитарната ситуация, която се усложнява с всеки изминал час, каза за bTV самата Кристалина Георгиева.
Междувременно Би Би Си съобщи, че Муамар Кадафи ще направи ново телевизионно обръщение към либийския народ. Междувременно в ръцете на протестиращите падна още един град в западната част на страната. В града Зуара е опожарен полицейският участък, а по улиците ликуват въоръжени привърженици на опозицията. Протестите обхванаха и третия по големина град в Либия - Мису-рата.
Четирима или петима българи в момента пътуват в конвой по суша от град Дерна в източната част на Либия и вече наближават египетската граница. За двама от тях, които нямат у себе си никакви документи за самоличност, е договорено да бъдат допуснати в Египет без документи, съобщиха за Dnes.bg от пресцентъра на външното ни министерство.
Двама български граждани са се евакуирали тази сутрин от Триполи с полски самолет, а още други двама са отпътували с германски самолет за Кьолн.
Вече официално е съобщено, че не се изискват никакви изходни либийски визи.
Има българи, отишли на гражданското пристанище в Бенгази, за да се евакуират с турския кораб „Искендерун“, но в МВнР все още не знаят броят им, тъй като организацията е на турската страна. Очаква се в най-скоро време корабът да отплава за Мармарис.
111 българи се прибраха от Либия в София в ранните часове на 23 февруари с два полета на български самолети. Тези, които нямат възможност да се евакуират през летището в Триполи и се намират в западната част на страната могат да се насочат към Тунис, където граничните пунктове са отворени, съветват от Външно. Пътуване следва да се предприема изключително в състава на конвои, каквито се организират от фирми, от отделни държави и от групи чужденци и при никакви обстоятелства самостоятелно. Има съобщения за инциденти с насилие по пътищата, така че движението следва да се извършва с изключително внимание.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети