Общински и частни болници се състезават без ясни правила за договорите с касата

dennews.bg
24.02.2011
размер на текста:

Д-р Стефан Константинов. Снимка: вестник "Дневник"

За да сключат договор с НЗОК всички общински и частни болници ще се „състезават" помежду си без ясно разписани правила. За това алармират днес представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в писмо до здравния министър д-р СтеФан Константинов, съобщава news.bg.
В това писмо работодателите изразяват сериозни опасения за това, че съществува реален риск да се премине към режим на протекция, при който някои болници ще се финансират без оглед на качеството на здравните услуги.

Ако НЗОК откаже да сключи договор с тях, голяма част от българите, живеещи извън областните центрове, ще останат без възможност да се лекуват в близо до дома или в по-модерно оборудвана болница според вида на заболяването. Затова представителите на работодателите настояват този наболял въпрос да бъде подложен на обществено обсъждане. 

Работодателите изразиха своето недоволство от приетата в сряда от правителството Национална здравна карта. Още когато проектът за нея бе публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването, Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) сигнализира с писмо до здравния министър Стефан Константинов, че намеренията за „ефективно разходване на обществения ресурс и ефикасност на здравната система" ще доведат точно до обратното и през 2012 г.
Така няма да има нито равнопоставеност, нито достъпност, нито адекватно териториално разпределение, твърдят от АИКБ.
Националната здравна карта предвижда НЗОК да сключва договори само с бившите „областни", с университетските и с няколко ведомствени болници, а това буди съмнения, че други лечебни заведения ще бъдат унищожени като с декрет. Пренебрегването на общински и частни болници означава, че НЗОК ще е свободна да не сключва договори с тях, което нарушава принципът на свободния избор на пациента, категорични са работодателите.
Хората остават длъжни да плащат вноските си в НЗОК, но ще трябва да се лекуват само в лечебни заведения, които НЗОК - т. е. държавата, им посочва като „задължителни", предупреждават медиците от АИКБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети