Протести в Дупница, ако се провали договорът на общинската болница със Здравната каса

От поисканите 100 клинични пътеки едва 40 са сигурни след тежките преговори с шефа на РЗОК д-р Матей Попниколов

dennews.bg
23.02.2011
размер на текста:

Протести в защита на общинската болница се готвят в Дупница в случай, че ръководството на здравното заведение не успее да сключи договор със Здравната каса по исканите 100 клинични пътеки. Това разкриха източници на dennews.bg, които са част от инициативния комитет, но пожелали засега да запазят своята анонимност. Организацията тече в здравното заведение, като към протестите се очаква да се присъединят и жители на Дупница.
Управителят на общинската болница д-р Любомир Таушански обясни днес, че преговорите с шефа на Здравната каса д-р Матей Попниколов вървят много трудно, не може да бъде постигнат консенсус и обстановката започва да става все по-изнервяща. Персоналът на Общинската болница очакваше днес до 16 часа да бъдат оповестени резултатие от преговорите и да бъде сключен договора, но това така и не се случи. Напрежението в здравното заведение нараства все повече и повече, целият персонал е настръхнал от все по-ясно очертаващата се опасност да започнат съкращения заради малкия брой клинични пътеки.
На въпрос какви изисквания поставя Здравната каса в Кюстендил пред ръководството на общинската болница, д-р Таушански отговори нервно „Под вола теле, това търсят!”.
Д-р Таушански обясни, че на практика шефът на Здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов му е поставил неизпълними условия за броя на клиничните пътеки за подписване на договор, които трябвало да бъдат едва 40. Казано с други думи, това означава закриване на общинската болница, която засега със сигурност ще съществува до 20-и май на базата на отсрочка, дадена от шефа на Националната здравно-осигурителна каса за всички болници в страната, които все още не са получили одобрение от Здравното министерство за разрешително за дейност на някои от отделенията, е мнението на д-р Таушански.
Напрежението в Дупница около съдбата на общинската болница започна да назрява миналата седмица, когато стана ясно, че в кабинета на председателя на ОбС Явор Тодоров. Тогава шефът на РЗОК д-р Матей Попниколов намекна, че общинската болница може да бъде закрита заради липсата на сертификати за лабораториите по микробиология и патоанатомия. Становището на д-р Попниколов бе, че това ще доведе неминуемо до трудности при сключването на договор със Здравната каса.
От своя страна д-р Таушански изтъкна, че това не може да бъде проблем и той би могъл да се разреши чрез сключване на договор с външни лаборатории.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети