Община Сапарева баня търси фирма за подмяна на уличното осветление

Даниела Методиева
23.02.2011
размер на текста:

Община Сапарева баня ще търси фирма, която да подмени за своя сметка уличното осветление с енергоспестяващи лампи. За целта ще се търсят варианти за публично-частно партньорство на принципа на договорите ЕСКО, а предложението на кмета Сашо Иванов бе прието на сесия на Общинския съвет.
Пред журналисти по-късно Сашо Иванов обясни, че фирмата, която ще бъде избрана да подновява уличното осветление в общината ще получава вложените от нея пари от икономията на електрическата енергия след подмяната с енергоспестяващите лампи. Срокът, в който общината трябва да изплати на фирмата-изпълнител инвестицията е 10 години, а гратисния перидо от 6 до 12 месеца.
Подмяната на уличното осветление в община Сапарева баня ще протече в два етапа. Първият включва цялостна подмяна на уличните лампи с високоефективни енергоикономични. Така общата мощност ще падне от 86 на 46 киловата. На втория етап ще бъде въведена цифрова управляваща система и мониторинг с безжично предаване на информацията от Централен диспечерски център за дистанционно управление, регулиране и мониторинг на системата за улично осветление.
По първоначални изчисления средствата, които ще бъдат вложени в подмяна на уличното осветление, са в размер на 280 000 лева. Освен, че ще вложи тези пари, фирмата-изпълнител ще има и ангажимент в срока на договора да поддържа съществуващата новоизградена система за улично осветление.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети