И правителственият самолет кацна в София

Само една българка на борда, нямало други наши на летището в Триполи

DenNews.bg
23.02.2011
размер на текста:

Снимка: Bulfoto/ dnes.bg

И правителственият "Еърбъс", който бе изпратен до Либия да прибере българските граждани оттам, кацна на летище София около 11 часа днес. В полета се прибра само една българка, която била на гости в Либия, а не на работа. По нейна информация на летището не е имало други наши сънародници, въпреки че самолетът престоя 12 часа в Триполи в очакване и на българи, които желаят да се евакуират.
Именно затова на борда бяха качени 87 граждани на Хърватия, Словения, Словакия, Сърбия, Македония, Турция и Китай. Пътниците бяха посрещнати от посланиците на Китай и Хърватия, които благодариха на българското правителство за оказаното съдействие.
Както беше съобщено по-рано, Отряд 28 има готовност да се върне още днес към Триполи, ако има българи на летището. Продължават и преговорите с държави от ЕС за евакуация на наши съграждани по море от другия голям гряд Бенгази.
Външният министър Николай Младенов посъветва нашите да се евакуират, но не и да предприемат рисковани пътувания.
Разказите на завърналите се в родината българи са противоречиви. Според едни информацията за кървави протести не е вярна и по улиците на Триполи има митинги на радост, че Муамар Кадафи не се отказва от властта. Други обаче казват, че са станали свидетели на престрелки.
Първият самолет с българи на борда кацна в София около 4 часа тази сутрин. С него се прибраха 110 наши и 6 румънски граждани.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети