Кадафи се опълчи на света, искал да умре в Либия като мъченик

dennews.bg
22.02.2011
размер на текста:

Моамар Кадафи обяви в обръщение към либийския народ в излъчвана на живо реч по държавната телевизия, че ще остане на власт и ще се противопостави на суперсилите на света, съобщава news.bg. Камерата на либийската държавна телевизия показа Кадафи изправен пред трибуна с микрофон, в полуразрушена сграда.
„Аз съм боец!Няма да напусна почвата на родната ми страна и съм готов да умра тук като мъченик", заяви разпалено Кадафи.
В обръщението към нацията либийският лидер разкритикува хората, опитващи се да подкопаят устоите на джамахирията. Жестикулирайки емоционално и удряйки често по трибуната, Кадафи подчерта, че това е неговата страна и на неговите братя.паят стабилността в Либия. Кадафи заяви разпалено, че ще остане на власт и ще се противопостави на суперсилите на света. Кадафи изрази убеденост, че против страната е организиран заговор. „Те искат да разрушат Либия, а ние искаме Либия да процъфтява.", заяви той.
След като тази нощ бе излъчен 20-секунден репортаж, който трябваше да увери либийците и света, че Кадафи е в Триполи, сега той държа дълга реч, застанал на трибуна на входа на разрушена сграда в Триполи, пред която е известната фигура на ръка, стиснала в юмрука си смачкан американски боен самолет.

Кадафи коментира, че хората, опитващи се да нарушат мира и покоя в Либия, са малка група от „болни хора, взимащи наркотици", които трябва да бъдат заклеймени.

Кадафи прочете и коментира няколко пасажа от Зелената книга - негов теоретичен труд от 1975 година, на чиято основа се крепи политическата система в Джамахирията.
Ядосано полковник Кадафи заяви, че той е донесъл славата на Либия.
Той заяви, че виновни за протестите са „страхливци и предатели", които искат да представят Либия като страна на хаоса и унижени либийци.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети