Съветниците в Бобов дол изкараха осем часа в заседателната зала

След спорове за предизборни хватки, качествата на селските кметове и лозунги от Татово време ОбС избра бюджета на Карипова от петия път

Десислава Панайотова-Янкова
22.02.2011
размер на текста:

8-часов маратон. Снимки: dennews.bg

Общинските съветници в Бобов дол изкараха пълен работен ден над докладните от дневния ред на сесията днес. Вече близо 8 часа народните избраници водят дебати, в които сериозният тон често отстъпва на смеха покрай предизборни хватки, обидата покрай забележките за качествата на селските кметове и даже патоса на лозунги от Татово време.
Някъде между упреците и забежките съветниците все пак успяха да приемат бюджета за 2011 г., но не този предложен от кмета Грети Алексова, а от председателят на ОбС Нели Карипова. По сценарий от миналата година Карипова излезе със свое предложение за разчетите по бюджета, които по нейните думи целят отпускане на средства за ремонти не само в града, но и в селата на общината. За сметка на асфалтирането на улици и ремонт на инфраструктурата, в селата ще бъдат съкратени парите за издръжка на общинската администрация, предимно плащания на служители на граждански договори и средствата за закупуване на съдове и машини за смет.
Мъчителните дебати по бюджета и капиталовите раязходи за тази година, които отнеха на съветниците три часа, доведоха до поредица от гласувания.

Алексова и Карипова излязоха с различни предложения за бюджета за 2011 г.


„Всеки се прави на тарикат и играч. Аз си тръгнах, защото съм обиден от начина на работа. И бюджета предложен от Карипова беше приет на петото гласуване и то само защото ако това не беше направено, общинските съветници щяха да останат без заплати. А колегите са много чувствителни когато се опре до техните финанси”, коментира бившият председател на ОбС Димитър Ганчев, който напусна залата към 17 часа.
Предложението на Карипова предвижда определяне на средства от 10 000 лв. за ремонт на улици във всяко село. Предложението й беше тълкувано като предизборна хватка от политическите опоненти и поемайки същия тон Павел Нинов предложи за селата да бъдат отпуснати по 25 000 лв. Думите му, че селските кметове не са присъствали на публичното обсъждане на бюджета, защото са имали забрана от кмета Алексова предизвикаха суматоха в залата. От място селските първенци отрекоха да са били инструктирани от градоначалника, но кметът на Коркина Стоян Терзийски посочи, че и без такава инструкция гласът на селските кметове не се чува.
„Всеки от нас има задължение до началото на декември да посочи най-належащите за селото проблеми. Всеки от нас е изпълнил задачата и според мен нашите доклади се използват за формирането на бюджета, но след това излиза че не сме част от общината”, обясни Терзийски. Колегите му допълниха, че селските кметове не получават навреме поканите за сесиите, нямат материали и на сесиите „гледат като телета в железница”. Точен отговор на въпроса дали ОбС-шефът или кметът имат вина за липсата на информация не беше даден, но от следващата сесия поканите на кметовете ще бъдат разнасяни със служебната кола, както се прави с общинските съветници.
 

Така се гласува бюджет. Йорданка Каленичкова и Стоичко Стоянов от "Атака".

„Кои са били на обсъждането-пет човека. Те въобще какво са обсъждали, като те са си съчинили бюджета? Кметовете на селата трябва да са тук, защото някои от тях станаха кметове направо от улицата и нивата...Бюджета на Алексова не е приземен, както казваше Тодор Живков. Слаб и страхлив бюджет. А на вас дълговето от нашите мандати не ви пречат, защото просто трябва да разхвърляте по-добре това, което имате”, каза бившият кмет и настоящ съветник от БСП Йорданка Каленичкова, като нарече своето управление ера.
Думите й пък засегнаха Антон Каптиев, който я упрекна, че не е присъствала на публичното обсъждане, а дава оценки за начина по който то е проведено.
„Тихо, бе! На мене акъл няма да ми даваш, да не си ми адвокат!”, сряза го Каленичкова. Но в ролята на неин адвокат влезе колегата й от „Атака” Димитър Атанасов който обясни „че жената говори принципно”.
Наред с бюджета за 2011 г. ОбС прие и отчета за този от миналата година. От него става ясно, че е изпълнен на 91%, като през 2010 г. е отчетена голяма несъбираемост на данъци и такси от физическите лица, наред с традиционното вяло отношение на фирмите. 981 630 лв. са просрочените задължения, натрупани предимно от минали години. Натрупаните през 2010 г. са предимно от поетите задължения на вече затворения Дом за деца с увреждания в Горна Козница. Пари за покриване на заплати към персонала и доставчици са заложени в бюджета, но те не могат да бъдат изплатени докато не мине инвентаризацията в дома.
Увеличени са и задълженията по изпълнителни дела, тъй като след решение на съда към обзщетенията започват да се трупат лихви.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети