Либия потъна в кръв

Подръжници на Кадафи избиват безогледно демонстранти

dennews.bg
22.02.2011
размер на текста:

Подръжници на либийския лидер Моамар Кадафи избиват безогледно демонстратите в столицата Триполи и други големи градове на страната, съобщава телевизия „Ал Джазира”.
Хеликоптери и самолети бомбардират всички квартали на столицата Триполи, наемници стрелят по всичко, което се движи, заявил е по катарската телевизия очевидец на кървавата баня, подобни източници са били цитирани и от „Франс прес”.
Над 500 са вече жертвите от началото на кръвопролитията, стотици са безследно изчезнали.
Дни наред в един от кварталите на столицата телата на убити демонстранти са оставени да се разлагат по тротоарите и пътните платна.
Синът на Кадафи Сеиф ал-Ислам е отрекъл по държавната телевизия да кръвопролития и е обявил, че въоръжените сили се борят с терористи. Сеиф ал-Ислам заяви още, че баща му ще се сражава "до последния човек".
Подалият оставка либийски посланик в Индия Али ал-Есави е потвърдил, че вчера са били използвани срещу демонстрантите и че чужденци са били наети, за да потушат размириците. Ал-Есви и призова ООН да се намеси, а за случващото е дал определение, че е клане. В Обединените нации беше венсена петиция с искане западните страни да се намесят и да спрат геноцида над либийския народ. В нея са се подписали 40 000 либийци.
Протестите срещу Кадафи, който управлява Либия вече 41 години, започнаха на 14 февруари, но набраха скорост няколко дни по-късно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети