Опозицията с провал да обърне бюджета на Кочериново

Десислава Панайотова-Янкова
20.02.2011
размер на текста:

Само тримата от БСП бяха за размяна на представителните на кмета и помощите за бедни. Снимка: dennews.bg

За пореден път идея на опозицията в Общински съвет-Кочериново катастрофира в бетоненото мнозинство на групата на кмета Костадин Катин.
Само съветниците от БСП подкрепиха идеята за размяна на сумите за представителни на градоначалника и парите за помощ на бедни и болни при гласуването на бъджета за 2011 г.
„Миналата година помощите за крайно нуждаещи се, хора претърпели бедствие или такива, които се нуждаят от лечение бяха 5 000 лв. За тази година сумата е намалена на 3 500 лв., но не се забелязва намаление на парите за представителни на кмета-7 000 лв. Ако извинението за намаляване на парите за помощ е кризата е по-добре да се намалят разходите на кмета и той да харчи по-малко, отколкото да лишаваме бедните и болни от помощи”, мотивира предложението на червените Спиридон Качански. Въпреки социалния характер на искането то беше подкрепено само от него, колегата му Георги Радков и най-новото попълнение в ОбС-Борислав Радков, също от БСП.
За 2011 г. бюджета на община Кочериново е в размер на 2 779 709 лв. Заложените капиталови разходи са 189 400 лв., като единствено отсега ясно е записано, че ще бъде извършено асфалтиране на пътя Драгодан-Цървище-Фролош, като средствата са предвидени в целевата субсидия за асфалтиране.
Що се отнася за подобряване на инфраструктурата на други места ще се разчита предимно на проекти, затова и според общинарите обектите не са опоменати поименно-тъй като все още не е ясно кои проекти ще бъдат одобрени и кои не.
На въпрос от граждани дали в бюджета са заложени средства за изплащане на обезщетения на физически и юридически лица осъдили общината, главният счетоводител Даниела Кирова отговори, че са предвидени 12 000 лв.
При самото обсъждане на бюджета на сесията в петък пък първата работа на председателя Стоян Банчев беше да се застрахова, че ще дава думата само при спазване на правилника на ОбС. Обясненията му кой колко време има за въпроси и реплики бяха в следствие на скандал между него и граждани при публичното опбсъждане на бюджета. Тогава с предупреждение, че ще бъде повикана полиция от залата беше изгонен 89-годишният земеделец Стоян Бицов.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети