Подчинени скриха заплата на Катин, дадоха задача на съветниците да изчисляват сами

По формула излиза, че кметът на Кочериново взима 1500 лв. на месец, 42-ма са на щат в ОбА и още 31 на граждански договори

Десислава Панайотова-Янкова
18.02.2011
размер на текста:

Гл. счетоводител Кирова (в средата) и гл. бюджетар Стойчева (в дясно). Снимка: dennews.bg


Главният счетоводител и бюджетарят на община Кочериново скриха точната заплата на кмета Костадин Катин, при гласуването на числеността и брутните заплати на служителите в общината на ОбС-сесията днес.
Въпреки поканите от страна на съветници и единственият присъстващ гражданин на заседанието Сълза Иванова, заплатата на градоначалника да бъде обявена публично, това не стана. Главната счетоводителка Даниела Кирова, за която стана ясно, че е била подслушавана със СРС-та покрай подвигнатите срещу Катин обвинения за злоупотреба с власт, посъветва интересуващите се да си изчислят сами, като се вземат предвид, че кметът взима 70% от заплатата на народния представител. След заседанието от БСП изчислиха, че в такъв случай Катин прибира на месец 1500 лв.
Докладната за възнагражденията на общинарите и кметовете по населени места предизвика най-шумни реакции в залата за заседания. Дейно в опитите да затворят устата на Иванова се включиха селските кметове, съветниците от групата на градоначалника и заместникът му Иван Минков. От място той обясни с придружаващи възклицания, че заплатите на администрацията не са „пипани от две години”.
Кирова пък обясни още, че никъде в закона не е записано, че в докладната трябва да се изнасят точните заплати на служителите.
От БСП обаче не пропуснаха да отбележат, че въпреки това администрацията в община Кочериново има раздут щат на фона на броя на населението. 42-ма са служителите на щат, двама саа държавни служители, кметовете са шест, кметските наместници петима, а работещите на граждански договор към общината- 31.
„Всъщност илиза, че 73-ма души ръководят община с население от 5 000 души”, изчисли още съветникът от БСП и опонент на Катин от последните избори Спиридон Качански.
По 5 132 лв. на месец ще се харчат само за заплатите на Катин и избираемите селски кметове, и по 2900 лв. за наместниците. Средната заплата на кметовете е 855 лв., а на наместниците по 580 лв.
Двамата държавни служители пък взимат средни заплати от по 657 лв., а 31, които са в графа „останал персонал” по 458 лв.
Месечното възнаграждение на председателя на ОбС Стоян Банчев е 612 лв.
С докладната бяха определени и заплатите на персонала за детските градини в Кочериново и селата Бараково и Мурсалево. Там най-високата средна заплата излиза, че получават работещите в Мурсалево-450 лв.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети