Сърбия забрани помен за Левски. Цветето за Апостола застрашава обществения морал

DenNews.bg
17.02.2011
размер на текста:

Васил Левски

Сръбските власти забраниха на българите от Западните покрайнини да почетат годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в Босилеград, с мотив че това ще застраши обществения морал в страната.


Както всяка година от Културно-информационния център на българите в Босилеград бяха предвидили за утре поднасяне на цветя пред паметника на Дякона в знак на почит към делото му.
Към мотивите за отказа, освен заплаха за морала властите изтъкват възможността да се пречи на движението, да се застраши здравето и сигурност на хора и имущество.
По повод запбаната от ВМРО, чиито членове традиционно присъстват на чествания в Западните покрайнини, настояват министърът на външните работи Николай Младенов да поиска обяснения от сръбската страна за случая.
В понеделник в България гостува сръбският министър-председател Мирко Цветкович. ВМРО смята, че е задължително българският премиер да постави пред сръбския си колега въпроса за правата на българите в Западните покрайнини и за зачестилите случаи на полицейски произвол спрямо тях, се казва в декларация до медиите от централата на партията.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети