СБА карти дават сигурност на пътя и помощ във всеки час на денонощието

Първата организация на автомобилистите у нас продължава да залага на принципи, а не на печалбарство, казва регионалният шеф в Дупница Тодор Плачков

DenNews.bg ~ PR ~
17.02.2011
размер на текста:

Шефът на СБА-Дупница Тодор Плачков Снимки: dennews.bg

Войната по пътищата забулва с черната си статистика всеки изгрев у нас колкото и ярък и обнадеждаващ да е той.
Цифрите на загиналите, осакатените и ранени шофьори, пътници и пешеходци е горчивата глътка на сутрешното ни кафе. Всеки ден. Но сякаш свикнахме със страшните кадри и още по-страшни цифри, както организмът свиква с кофеина.
И продължаваме да караме коли втора ръка. Да пропускаме технически прегледи. Да даваме по 5 лв. за цигари на ден, но да отлагаме проверката на досадното тракане в мотора или примигването на фара. Да пестим пари от поддръжката на автомобила с извинението, че на нас няма да се случи нищо лошо. Учим дупките по пътищата, запомняме ги като в електронна игра, но и това не помага за оцеляването ни във военните условия на пътната обстановка в България.
Затова и услугите, предлагани от най-старата организация на автомобилистите у нас – СБА, не изглеждат като допълнителен комфорт, а като начин на оцеляване. Въпреки че към част от членските карти се предлагат истински глезотийки като намаление за хотел, посещение на забележителности и наемане на кола.
Технически преглед, ремонт на колата и пътна помощ във всеки час на денонощието са най-нужните неща, които членовете на СБА ползват с намаление във всички пунктове на организацията.
„Ние сме професионалисти, вършим си добре работата и сме наследили принципите, заложени при създаването на най-старата организация на автомобилистите в България - СБА, а не на печалбарството.


Предлагаме отлични услуги на достъпни и конкурентни цени”,

 

казва регионалният шеф на СБА в Дупница Тодор Плачков.
СБА предлага на членовете си три вида карти - сребърна, златна и платинена, както и услугата „Show your Card”, която дава бонуси като намаление за хотел, забележителности и др.

Членовете на СБА ползват отстъпка за всяка услуга.


Картите обаче важат само при претърпяна техническа авария - дали от неизправност по автомобила, дали заради дупките по пътищата или задигната при кражба част, но не и при претърпяна катастрофа.
„Има още един вид карта - клубна. Тя важи за клиенти, сключили застраховки в СБА. Ако имате такава карта, застрахователите, с които сдружението работи, осигуряват автоасистенти, които дават на клиентите си до 25 километра безплатна пътна помощ.
При претърпяно ПТП обаче трябва да има протокол от КАТ, когато извикаш пътна помощ, защото иначе услугата не се прилага само на база клубната карта”, обяснява още Плачков.
В СБА - Дупница се правят гражданска отговорност, медицински застраховки за пътуващите в чужбина, международни документи за леките автомобили и международни свидетелства за управление, зелени карти към гражданска отговорност и други видове застраховки.
„Стремим се винаги да сме в услуга на автомобилистите. Ние имаме над 64 клона в страната, наследили сме традициите на организацията, която започва дейността си като обществена и е най-старата в страната”, допълва той.
Ако член на СБА смени автомобила си в рамките на годината, в която картата важи, трябва да се обади в диспечерския пункт на телефон 146 и да съобщи новите данни на колата. Така, без дори да посещава пункт на СБА, прехвърля всички бонуси от притежаваната карта към новата кола.
Всички, които са закупили членска карта в рамките на новата година, пък получават и намаление за веригата „Лукойл”.

 

Отстъпката за дизел и бензин е 6 ст. на литър, а на газ - 3 ст.

 

До 1 май, ако зареждате в събота и неделя, отстъпката става съответно 8 и 5 ст.
„Когато сте в чужбина, трябва да се обадите на 02/91146 с код за страната и да кажете, че има проблем. Нашите диспечери се свързват с тамошната организация, с която ние имаме връзка, и веднага ви се оказва помощ. Самият ремонт, ако не може да бъде отстранен на място, се заплаща от клиента, както и нужните нови части. Освен това механикът е длъжен тук, в страната, или извън страната, освен да ви придвижи до сервиз, да ви насочи и към хотел или място, където да отседнете, като в зависимост от картата ви се осигурява и отстъпка за хотела”, обяснява още регионалният шеф и допълва, че в момента има много автокъщи, които предлагат пътна помощ, но само СБА гарантира бърза помощ независимо от часа и мястото на аварията.
Членски карти и абонаменти се предлагат и за фирма, като в зависимост от броя на автомобилите за тях има отстъпки.
В пункта на СБА в Дупница се предлагат периодичен технически преглед, извършване на диагностика на двигатели, демонтаж, монтаж и баланс на гуми, реглаж на преден мост, пътна помощ, автомивка, регулиране на фарове, проверка точката на замръзване на антифриза, диагностика на двигател, охраняем паркинг.
Членските карти са три вида - сребърна, златна и платинена.

 

Сребърната карта струва 35 лв. и важи за една година.

 

Валидна е за територията на цялата страна, както и съседните Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и Македония.
„Картата се издава на автомобила, а не на шофьора, така че при авария няма значение дали зад волана е титулярят, или човек, на когото колата е предоставена за ползване”, уточнява регионалният шеф на СБА в Дупница Тодор Плачков.
 

Шофьорите трябва да минат на технически преглед преди датата на последния преглед от предишната година, за да не отнесат глоба от КАТ.

Сребърната карта осигурява безплатно еднократно подаване на ток на автомобила, като всяка следваща такава услуга се заплаща по ценоразпис на СБА. 10% намаление при ползване на всички предлагани услуги в сервизите на организацията (с изключение на автотенекеджийските и автобояджийските). 20% намаление за периодични технически прегледи в лицензираните сервизи на СБА. Безплатни информационни услуги от диспечерския пункт за състоянието на пътищата, както и за сервизи, магазини за авточасти и други. Съдействие за осигуряване на хотел, където да отседнете, ако отстраняването на повредата изисква повече време. Безплатен труд по отстраняване на повредата от механик на пътна помощ на мястото на аварията – до 30 минути, като вложените резервни части са за сметка на клиента.
Сребърната карта дава и безплатен превоз на повредения автомобил до най-близкия специализиран сервиз, ако повредата не може да бъде отстранена на място.
При желание на клиента, ползващ услугата, автомобилът да се превози в различна посока от най-близкия областен град, пристигането на автомобила за пътна помощ и превозът на разстояние до 30 км са безплатни, а надвишаването на посочените 30 км се заплаща с 20% намаление. Когато повредата е настъпила в населеното място, посочено като място на домуване на автомобила, той се превозва до най-близкия сервиз в населеното място или до адреса на местодомуване.
„Безплатните 30 км са валидни от мястото на аварията, но без да се засичат километрите, които колата на пътната помощ навърта, докато дойде до вас. Така че километрите се засичат от момента, в който пътната помощ вземе колата ви, до мястото, което посочите”, уточнява още Плачков.


Златната карта струва 99 лв. и важи за цялата страна и Европа.

 

Бонусите при нея са същите като при сребърната карта, но по-разширени, а колата се превозва безплатно от пътна помощ, без да се засичат километри.
Когато собственик на златна карта претърпи авария в Европа, ползва гарантирана от СБА безплатна пътна помощ до 130 евро. Услугата се използва само чрез диспечерския пункт на СБА, затова трябва да се обадите на 02/91146 с код за страната и диспечерите ще насочат екип към вас.

 

Платинената карта е 250 лв. и е най-подходяща за тези, които пътуват извън страната по-интензивно.

 

Плюс услугите и намаленията от златната и сребърната карта платинената дава и безплатна смяна на масло, като услугата включва вземане на автомобила от дома, офиса или друго, посочено място, смяна на маслото и връщане на автомобила обратно. Безплатен е транспортът на автомобила в двете посоки. Абонатът на СБА заплаща маслото, филтри и др. консумативи, вложени при смяната. Платинената карта дава безплатен транспорт за маркиране на застраховани по „Автокаско” автомобили. Безплатна смяна на зимни/летни гуми, включително и закупуване на нови гуми (гумите се заплащат). Всики тези услуги обаче трябва да се заявят минимум 24 ч преди това в диспечерския пункт.
Платинената карта дава право и на безплатен автомобил рент-а-кар в рамките на 24 часа при авария на пътя. Настаняване в хотел - една нощувка в размер до 60 лв., когато повредата е на повече от 100 км от местодомуването.
Безплатна доставка на акумулатор, като акумулаторът се заплаща. Безплатно съхраняване на автомобил – 24 часа на паркинг на СБА.

Диспечерите на СБА насочват екипите на пътна помощ до 5 минути след подаден сигнал за авария.


Безплатно изготвяне на маршрути за пътуване в България и Европейския съюз. Безплатна правна консултация, безплатна пътна помощ в страните от Европейския съюз в размер до 200 евро и една безплатна нощувка до 50 евро, когато услугата се използва чрез диспечерския пункт на СБА.
Пътна помощ се оказва, когато е уведомен диспечерският пункт на СБА на тел. 02/91146, 02/9803308 или от мобилен – 146, за повредата и се предоставят данни за № на картата, регистрационния номер на автомобила, марка, модел, вид, точното място на обездвижването му, посока на движение. При непредоставяне на тези сведения, както и на други данни, които са необходими за оказване на услугата и са поискани от диспечерския пункт на СБА, услугата не се оказва.
До 5 мин от уведомлението СБА предприема действия за потеглянето на сервизния автомобил и осигурява пристигането му на мястото на обездвижения автомобил за необходимото според обстоятелствата време.
Всеки притежател на членска или


абонаментна карта на СБА с логото “Show your Card” пък ползва различни по размер и вид намаления в ресторанти, хотели, музеи,

 

сервизни центрове, рент-а-кар фирми, атракционни паркове, различни стоки и др. в Европа, както и в много други страни като САЩ, Канада, Австралия и дори Япония и Ямайка.
Програмата “Show your Card” е създадена и развита от международната организация за пътна помощ ARC Europe, в която от 1992 г. членува и Съюзът на българските автомобилисти.
Картата важи за всички обекти, на чиито врати или рецепции има залепен стикер „Show your Card”.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети