Таушански VS Попниколов за общинската болница: Рунд пореден

Според шефа на касата Таушански изпуснал важни срокове, депутати от ГЕРБ щели да лобират пред здравния министър

dennews.bg
16.02.2011
размер на текста:

Д-р таушански е категоричен, че общинската болница е представила всички необходими документи. Снимка: dennews.bg

Общинската болница в Дупница е изпуснала важни срокове за регистрация на отделенията и издаване на разрешителни за дейността на лабораториите по микробиология и патоанатомия. Това твърдят шефът на Здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов и директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Христо Козники. За да подкрепят думите си, на среща в кабинета на председателя на общинския съвет в Дупница Явор Тодоров, те представили и документи, които според тях потвърждавали тезата им.
За проблемите ръководството на общинската болница подало първо сигнал пред народния представител от ГЕРБ Емил Гущеров, който инициирал две срещи в кабинета на председателя на местния парламент Явор Тодоров.
На първата, състояла се в понеделник вечерта, са присъствали болничният шеф д-р Любомир Таушански, завеждащата на вътрешно отделение д-р Елена Гюзелева, заместникът на Таушански д-р Кирил Кирилов, д-р Бонев, четирима общински съветници от БСП, и депутатът от ГЕРБ Емил Гущеров.
След нея се е наложило да се проведе втора среща, на която вече били поканени шефът на Здравната каса д-р Матей Попниколов, директорът на РЦЗ д-р Кознички, народните представители от ГЕРБ Емил Гущеров и Валентин Микев, председателят на постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент Мария Попова и на икономическата комисия д-р Лорета Николова, както и заместник-кметът Даниела Ушатова
На въпросната втора среща д-р Попниколов и колегата му Кознички извадили документи, от които станало ясно, че общинската болница не е регистрирала дейността на две от лабораториите и на някои от отделенията. Всичко това според Попниколов и Кознички щяло да доведе до трудности със сключване на договори със Здравната каса и оттам да постави под въпрос бъдещето на общинската болница.
Народният представител Валентин Микев пък поел ангажимент да лобира пред здравния министър д-р Стефан Константинов за оказване на помощ и решаване на въпроса с легитимността на отделенията.
„Въпреки упреците, че д-р Попниколов е от лобито на частната болница, неговите аргументи бяха много по-силни от позицията на ръководството на болницата. Тезата на д-р Таушански и колегите му беше, че подобни проблеми има във всяка болница. Но това не е сериозно на фона на опасността да отпаднат клинични пътеки. Ние ще направим всичко по силите си общинската болница да оцелее”, обясни Явор Тодоров. По негово предложение, подкрепено от зам.-кметът Ушатова и съветничката Мария Попова, е решено до 10 март д-р Любомир Таушански да даде пълен доклад за състоянието и проблемите в болницата. Според ОбС-шефът основният проблем е, че до момента от страна на болницата не е постъпвал никакъв сигнал за затруднения.
„Освен отчетите на всеки три месеца и годишните отчети при нас в ОбС и в общината не постъпват други документи. Отчетите са само с финансови параметри, разглеждат се от икономическа комисия и няма как да се разбере за истинските проблеми в болницата, ако оттам не получим информация”, обясни още Тодоров.
Потърсен за коментар днес, управителят на общинската болница в Дупница д-р Таушански обясни, че нито едно твърденията на д-р Попниколов не е вярно. Все още няма становище от Минстерство на здравеопазването за разрешителните за дейността на общинската болница, защото все още имало срокове за изпращане на документи. Такъв бил примерът с разрешителните за дейността на двете лаборатории, като срокът за представянето на документите пред РЗОК изтича на 23-и февруари. Другият вариант бил общинската болница да сключи договор с други лаборатории и така проблемът да се разреши. Що се отнася до специалистите в отделенията, има необходимия брой, така че тук също не съществувал проблем по отношение на склчване на договори със Здравната каса по клинични пътеки.
Конфликтът между управителя на общинската болница д-р Таушански и колегата му д-р Матей Попниколов тлее от години. Докато д-р Попниколов бе общински съветник, Таушански го обвиняваше, че лобира за частната болница, където д-р Попниколов бе част от екипа, преди да стане шеф на Здравната каса. Тъй като голяма част от персонала на общинската болница бе привлечен на работа в частната, се заговори за опити здравното заведение да бъде обезкървено и по естествен път да бъде закрито. След като д-р Попниколов бе избран за шеф на Здравната каса, съмненията на медиците от общинската болница започнаха да се задълбочават. От една страна те подозират част от общинския съвет в лицето на групата на бизнесмените там, че лобират за частната болница и че правят всичко възможно общинската да бъде закрита. От своя страна, общинските съветници са категорични, че няма да позволят това да се случи.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети