Спецакция под надзора на Окръжна прокуратура в Кюстендил разби канал за културно-исторически ценности

След арести в Бобов дол и Благоевград четирима иманяри са задържани от полицията, иззети са ценни предмети

dennews.bg
13.02.2011
размер на текста:

Част от монетите, открити по време на акцията. Снимка: Пресцентър МВР.

Множество културно-исторически ценности иззеха полицаи от ОДМВР – Кюстендил и РУП Бобовдол от адреси на иманяри и колекционери в Радомирско, Бобов дол и Благоевград, съобщават от Пресцентъра на МВР в Кюстендил. Специализираната операция за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности е осъществена под надзора на прокурор от Окържна в Кюстендил, назначени са експертизи за установяване на произхода и значимосктта на иззетите пред
Задържаните са четирима – трима жители на Бобов дол и благоевградчанин.
Мъжете от Бобов дол са известни на полицията с интереса си към иманярска дейност и колекциониране на археологически ценности. Те поддържат връзка със свои “колеги” от страната и двама от тях бяха задържани през 2009 година два пъти за извършени престъпления по чл. 278 от НК.
Вчера при проведени процесуално следствени действия претърсване и изземване в жилища, обитавани от тримата в бобовдолчани Р.Г.,43 г., С.Б., 66 г., и И.А, 34 г., и къща на роднина на Р.Г. в с. Чуковец, община Радомир, са открити множество археологически обекти - монети, части от антични предмети, накити, керамични съдове, и металотърсач.
В процеса на работата е установено, че тримата бобовдолци са във връзка с “авторитет в занаята” от Благоевград. Процесуално-следствените действия са продължили с претърсване и изземване в жилището на 59-годишния Н.П. в Благоевград. Там са открити множество монети, сред тях антични и средновековни, керамични съдове , предмети и фрагменти от предмети с различно предназначение, множество върхове от стрели на копия, фибули и накити от сребристосив метал, фрагменти от предмети с флорално изображение, пръстени с инкрустиран син камък, заглушител за пистолет и законно притежаван газов пистолет. 59-годишният мъж е съхранявал археологическите обекти при много добра организираност, подреденост по исторически признак и търговска стойност. Той също е задържан за 24 ч. с полицейска заповед.
Срещу бобовдолците и 59-годишния Н.П. е започнато дознание по чл.278, ал. 6 от НК за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законовия ред. Законът предвижда за това деяние лишаване от свобода от 3 до 15 г. и глоба до 6 х.лв.
Специализираната операция за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности е осъществена под надзора на прокурор от ОП – Кюстендил, назначени са експертизи за установяване на произхода и значимосктта на иззетите предмети.

.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети