Алкохолът по-смъртоносен от СПИН

DenNews.bg
11.02.2011
размер на текста:

Смъртните случаи причинени от алкохолна зависимост или злоупотреба надхвърлят в пъти смъртността от СПИН плюс туберкулоза и случаите на насилие. Това сочи доклад на Световната здравна организация.
Увеличаването на доходите доведе до повече пиене в гъсто населението страни в Африка и Азия, включително ЮАР и Индия, а системното пиене е проблем в голяма част от развитите страни, посочва в доклада си агенцията на ООН, цитирана от БГНЕС. Около 2,5 милиона души умират ежегодно заради свързани с алкохола проблеми, посочва СЗО в своя "Глобален доклад за алкохола и здравето".
"Злоупотребите с алкохола са особено фатални за по-младите хора и той е главен рисков фактор за смъртните случаи сред мъжете между 15 и 59 години", сочат данните. В Русия и държавите от бившата СССР всеки пети смъртен случай се дължи на алкохолни злоупотреби. Системното пиене често води до рисково поведение и в момента е голям проблем в Бразилия, Казахстан, Мексико, Русия, ЮАР и Украйна, и продължава да се увеличава като проблем, според СЗО.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети