Дупнишки свещеници служиха пред джамия, строена върху разрушената църква „Свети Харалампий”

Даниела Методиева
10.02.2011
размер на текста:

Свещениците служиха пред джамията, в чиито основи има плочи от православния храм. Снимки: dennes.bg

За пръв път дупнишки свещеници отслужиха Света литургия пред джамията в центъра на града, построена върху разрушения православен храм „Свети Харалампий” заради днешния църковен празник, на който се почита паметта на светеца.

Няколко десетки дупничани дойдоха пред джамията.


Около 50-ина дупничани, предимно възрастни хора, дойдоха за литургията, за да се помолят, да бъдат поръсени със светена вода и да опитат от меда, който преди това бе благословен от свещениците в катедралния храм "Свети Георги Победоносец"

Миряните бяха поръсени за здраве със светена вода.


Архиерейският наместник отец Георги Паликарски обясни пред миряните в своето слово, че дори и той наскоро е разбрал, че на това място е имало православен храм носещ името на Свети Харалампий, който турците са разрушили по време на нашествието им по нашите земи. След това те построили върху руините на църквата джамията, която след Освобождението до 1922-а година е била ползвана за Окръжен затвор, а до 1936-а година за археологически музей. През 1968-а година джамията е обявена за паметник на културата.

Дупничани почетоха светеца и запалиха свещи за здраве.


„Тази година сме малко, защото и ние самите преди няколко дни разбрахме, че тук е бил храма на светеца Харалампий. Догодина ще бъдем повече, а след време се надяваме на този ден целия площад да бъде изпълнен с хора”, каза в своето слово пред миряните отец Паликарски.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети