Проповедник от Йемен детронира Осама от „Терорист №1”

DenNews.bg
10.02.2011
размер на текста:

Ал-Аулаки не само е увлекателен в приказките, но и е на "ти" с технологиите. Снимка: cnn

Осама бен Ладен най-после сдаде първенството на Терорист №1 в списъка с най-опсаните престъпници на американските служби.
Осама беше детрониран от йеменският терорист Ануар ал-Аулаки, който вече е сочен за най-опасния човек за сигурността на САЩ. Това заяви директорът на Националния антитерористичен център на САЩ Майкъл Лейтър, съобщава АФП, цитирана от news.bg.
В изказване пред Конгреса той заяви, че оглавяваната от Осама бен Ладен клетка на "Ал-Кайда", базирана в Пакистан, в последно време е значително отслабена от атаките на американската армия, най-вече от операциите на безпилотни самолети.
Ануар ал-Аулаки и йеменската "Ал-Кайда" представляват заплаха, защото са способни да вербуват хора, включително и на територията на САЩ. Аулаки владее английски и умело използва възможностите на интернет, за да пропагандира идеите си.
Ал-Аулаки се прочу с пламенните си проповеди в американски джамии, преди да се премести в Йемен през 2004 г.
Наскоро обаче мюсюлманският проповедник беше обвързан с военния психиатър майор Нидал Малик Хасан, който уби 13 души във военната база Форт Худ в Тексас през ноември 2009 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети