Ударната вълна от взрива пред в. „Галерия” стигна парламента

DenNews.bg
10.02.2011
размер на текста:

Гл. редактор Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков пред редакцията на в. "Галерия" днес. Снимка: news.bg

Ударната вълна от взрива, станал тази сутрин пред редакцията на в. „Галерия” отвори за коментари партийните лидери и депутати от цялата политическа палтира.
Според съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов, който вчера заедно с Мартин Димитров поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, бомбата е дело на тези, които атакуват правителството.
„Те имат изгода от този взрив и в момента сигурно потриват доволно ръце”, коментира в ефира на Би Ти Ви лидерът на ДСБ.
При констатацията на водещия, че и "Синята коалиция" също атакува правителството, Костов поясни, че разликата между политиката на десния съюз и тази на БСП и ДПС е, че "БСП и ДПС искат да свалят правителството, а ние искаме то да изкара мандата си, но без вътрешния министър. Той губи битката с престъпността и корупцията. Ето този взрив е доказателство за това. Факт е, че се допуска такова нещо в момент, когато в страната пристигат четирима еврокомисари говори, че е изпуснат контрола над престъпния контингент", заяви лидера на ДСБ, цитиран от dnevnik.bg.
"Има много лош подтекст за правителството, тъй като се гърми срещу тези, които го атакуват. Така изглеждат нещата. Не може обществото да бъде спряно да не го схваща по този начин", добави Костов.
"Неприятно е, че това се случва в България, още по-неприятно е, че това е в един знаков ден, в който България очаква четирима еврокомисари, включително и този по вътрешна сигурност и обществен ред", каза в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан във връзка с взрива пред редакцията на в."Галерия", цитиран от агенция "Фокус".
Местан заяви, че не може да бъде компетентен и да каже дали става дума за криминален акт или зад взрива стои политически мотив. Според него най-бързата и най-ефективна превенция на риска да ескалират хипотези по случая е бързото разкриване на извършителите. „Ние нямаме намерение да експлоатираме този случай политически. Не ни е в стила да правим политика от подобни инциденти", заяви Местан. Той определи случая като неприятен и притеснителен.
„Искам да знам какво се случва в държавата - вчера бе запален домът на Петко Сертов, бившият председател на ДАНС, днес – бомба пред редакцията на голям вестник, питам кога ще бъде бомбата пред "Позитано”, коментира депутатът от "Коалиция за България" Кирил Добрев пред БГНЕС. "Въпросът ми е следният - ние в кои години се връщаме? В годините на мутрите, когато Бойко беше охранител, или в годините, когато беше главен секретар?", запита червеният депутат. Оставка на ръководството на МВР - е отговорът на Добрев на случващото се.
„Днешният взрив пред редакцията на в."Галерия " в столицата е изключително неприятен акт в деня, в който на посещение в България пристига еврокомисарят по сигурността”, коментира председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Като удар срещу държавата, определиха ситуацията от ГЕРБ. „Този акт трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти”, заяви председателят на ПГ на управляващите Красимир Велчев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети