Първанов налага вето на новото осигуряване

DenNews.bg
09.12.2011
размер на текста:

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. в близките дни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В момента президентът и неговият екип подготвят мотивите за връщане на закона. Те ще бъдат в няколко посоки - по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане, се посочва в съобщението.
По-рано Георги Първанов се срещна със лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ - Константин Тренчев и Пламен Димитров и с председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.
На срещата е обсъден приетия вчера закон за бюджета на ДОО за 2012 г. и текстовете в него, свързани с увеличаването на пенсионната възраст.
След срещата Първанов заяви, че ще реши дали да упражни правото си на вето след допълнителни консултации, но още тогава синдикалистите бяха сигурни, че той ще вземе това решение.
На срещата си с държавния глава лидерите на синдикатите поискаха още държавният глава да излезе със становище по продължаващия конфликт в БДЖ.
Те искат и позиция по отношение на заплахите, които стачката в железниците генерира за националната сигурност.
В отговор на искане на синдикатите президентът ще предложи на правителството да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, на който да бъдат коментирани икономическите и социални предизвикателства и заплахи в страната.
Такова предложение президентът направи през април т.г. и то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на изпълнителната власт, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети