Общинарите в Дупница сезират прокуратура, икономическа полиция и НАП за документи, договори и харчове

Даниела Методиева
09.12.2011
размер на текста:

Новият кметски екип в Дупница ще търси помощ и съдействие от прокуратурата, икономическа полиция и НАП за откриване на счетоводни документи, договори с изпълнители на обществени поръчки. Ще се търси и как точно пердишния кметски екип е усвоил всички средства, постъпили от изпълнители на обекти като депозити и гаранция. Това обяви на пресконференция в кабинета на кмета Чимев председателят на местния парламент Ивайло Константинов.
Конкретният повод новото ръководство да търси съдействие от икономическа полиция и НАП е укриване на договори с изпълнители на обекти. Оказва се, че екземпляри за много от тях в общината липсват, а за съществуването им кметът Чимев разбрал едва, след като представители на фирмите му ги донесли в кабинета. Сред фирмите, чиито договори с общината не са открити се оказва и „Рила газ”.
Що се отнася до изразходваните средства отпуснати за изпълнение на обекти, такъв е и примерът за изграждане на подпорната стена на гърба на ВиК-Дупница. На 26-и септември е бил подписан договора с фирмата-изпълнител, парите в размер на 323 000 лв. са били усвоени. За този случай ще бъде сезирана прокуратурата и ще започне проверка.
Оказва се, че от всички задължения, оставени в наследство от предишното общинско ръководство в размер на 20 млн. лв., 13 млн. са просрочия към фирми изпълнители на обекти. Със специално подбран екип от външни хора ще трябва да се изясни какви точно извършени дейности са фактурирани, дали става въпрос за действително свършена работа. Когато стане ясно каква точно е картината, към края на месец януари ще бъде готов и екшън-плана за справяне с изключително тежкото финансово състояние на общината, увери председателят на местния парламент Ивайло Константинов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети