Разделение на ЕС на две класи спаси еврото

DenNews.bg
09.12.2011
размер на текста:

Европейските лидери намериха план за спасение на еврото без да реформират Еврозоната чрез промяна на Договора на ЕС с всичките 27 страни.
„17 + 6” е новата междуправителствена формация, която ще се оформи по правилата, предложени от Франция и Германия за опазване на единната европейска валута и защита на икономиките от ударите на финансовата криза.
Лидерите се споразумяха за по-строги бюджетни правила в Еврозоната или т.нар. „бюджетен пакт". Инициативата има за цел да наложи по-ясна и строга дисциплината в Еврозоната. Той трябва да влезе в сила от юли 2012 г и да ограничи дефицита в Еврозоната до 0,5% от БВП.
Договорката предвижда 17-те страни от Еврозоната и още 6 държави - България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния, да сключат фискално споразумение със строги правила, които да залегнат в конституциите им, информира news.bg.
Френският президент Никола Саркози уточни, че Унгария иска да остане извън предлагания договор, докато Чехия и Швеция са изразили желание първо да консултират споразумението от Брюксел с парламентите си.
С цел краткотраен позитивен ефект на финансовите пазари евролидерите са се договорили още да се увеличи капацитетът на Спасителния фонд с още до 200 млрд. евро.
Еврото е спасено, но с цената на разделянето на Европа, така анализаторите оценяват решението на лидерите, което дойде след 10-часови преговори снощи.
Великобритания и Унгария наложиха вето на плана на Германия и Франция за реформиране на Съюза с всички 27 страни и така се стигна до решението са създаването на нов бюджетно-данъчен съюз, по подобие на Шенгенския договор, информира и bTV.
"Бихме предпочели да направим реформите заедно с всички 27 страни членки. Това обаче е невъзможно заради позицията на нашите британски приятели", зави френският президент Никола Саркози.
Британският премиер Дейвид Камерън отговори, че предложеното споразумение не е в интерес на страната му.
Той определи решението като „трудно, но правилно”
България не е в Еврозоната но ако беше, би могла да влезе в групата на отличниците, тъй като покрива параметрите, които изискват Берлин и Париж.
Страната ни е сред шестте, подкрепили съюза за бюджетна стабилност
„Естествено е, че тези, които дават парите, поръчват музиката. Така че тези, които вадят огромни пари от своите бюджети в размери на стотици милиарди евро, е нормално да имат и повече претенции. Но пък от друга страна, тъй като по договор ние сме равни в ЕС, е хубаво да знаем какво се случва там, защото някои негативни тенденции след това биха могли да се прехвърлят и у нас. Знаете, че икономиките ни са скачени”, коментира премиерът Бойко Борисов.
Провалът на европейския принцип „един за всички, всички за един” засенчи церемонията по приемането на Хърватия в ЕС.
Хърватия подписа договора за присъединяване към Европейския съюз, което проправя пътя за бившата югославска република да се присъедини към съюза в средата на 2013 г. след почти десетилетие на продължителни и на моменти отчайващи преговори, предаде АФП, цитирана от actualno.com.
Хърватският премиер Ядранка Косор заяви в Брюксел, че подписвайки Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС, тя подписва най-важния документ в своята политическа кариера.
През юли 2013 г.  Хърватия ще стане 28-я член на ЕС, след като хърватите се произнесат на референдум по въпроса и 27-те членки на ЕС ратифицират договора, уточнява БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети