ГЕРБ и независими прокараха пенсионната реформа

DenNews.bg
08.12.2011
размер на текста:

Гласовете на депутатите от ГЕРБ и част от независимите депутати стигнаха за прокарването на промените в пенсионната реформа след остри спорове и противопоставяне от страна на опозицията.
Така в крайна сметка от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.
Нарастването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца всяка година ще се прилага и за работещите първа и втора категория труд. За първа - докато в края на 2014 г. достигне 48 г. за жените и 53 г. за мъжете , а за втора - 53 г. за жените и 58 г. за мъжете.
С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието.
Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха.
ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против. От "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".
От БСП поискаха поименно гласуване, но предложението беше отхвърлено от председателя на парламента Цецка Цачева, информира dnes.bg.
Дебатите по промените продължиха днес повече от 5 часа, а дискусията започна още вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ.

Както Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, дори и президентът Георги Първанов да наложи вето на закона, "това ще доведе до забавяне в рамките на 20 дни след Нова година".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети