Сините в Сапарева баня искат „сеч” на лесничеи заради незаконната сеч

Десислава Панайотова-Янкова
08.12.2011
размер на текста:

Калоян Бояджиев

Лидерът на ДСБ в Сапарева баня Росен Тимчев поиска незабавни мерки и наказания на общинските лесничеи, допуснали масовата сеч в горите стопанисвани от общината, която беше констатирана при проверка на полиция и горски от Дупница.
Тимчев настоява и за незабавни мерки за опазване на природата. В защита на думите си той изтъкна, че по негова информация има констатирана сеч дори в местности, за които общината изготвя проекти за финансиране по оперативна програма „Околна среда” за изграждане на екопътеки.
„От името на Синята коалиция настоявам за незабавни мерки и отношение от страна на кмета за установяване на виновниците за незаконната сеч. Кои са виновните лесничеи, защо не си вършат работата и ще бъдат ли наказани? Как ще опазите гората, което е ваше задължение по новия закон”, попита след вчерашната сесия Тимчев, който е депозирал десетки сигнали за нарушения още като председател на ГЕРБ в курортната община.
Шефът на лесничеите в Сапарева баня, които са звено към общината, Калоян Бояджиев защити хората си с изброяване на текстове и законови алинеи, в края на което стана ясно, че горските нямали никакви правомощия.
„Законът се промени, но подзаконовите наредби и текстове все още не са влезли в сила и реално лесничеите нямат право да пишат актове, да задържат нарушители. Те нямат нито служебни карти, нито оръжие”, оправда се той. По думите му лесничеите и без това били много натоварени с работа, тъй като „само пет човека се занимават с всичко-„маркирането на дърветата и с прокарване на процедурите за добив на дървесина от страна на фирмите, а все пак говорим за охраната на над 6 000 хектара, което не е никак малко”, което си било непосилна работа.
На въпрос на dennews.bg защо след като общинските лесничеите не могат да обезпечат охраната на гората не се сключи договор с фирма, която да поеме този ангажимент, нито Бояджиев, нито кметът Сашо Иванов дадоха конкретен отговор. Бояджиев само обясни, че е пуснал писма, с които моли да му бъде разрешено лесничеите да носят оръжие и да съставят актове. Той обаче замълча на въпроса какво ще се случи, ако наредбите и отговорите се забавят с години и как в този период ще се спрат нарушителите.
Всъщност предложение за поемане на охраната на общинските гори след промяната на закона, която прехвърли охраната и стопанисването на горите на общините, е имало от страна на Горско стопанство-Дупница още преди лятото. То обаче е било отхвърлено с мотив, че общинските лесничеи ще се справят с работата.
Седем месеца по-късно, както писахме, проверка установи, че в общинските гори е извършена сеч на над 1000 кубика дървесина. По изчисления на горски това е довело до генериране на загуби за общината на стойност близо 100 000 лв.
Според бившият служител на лесничейството в Сапарева баня и настоящ служител на горското в Дупница Александър Алащинов, Бояджиев „ не чете както трябва закона, защото той и сега дава правомощия за носене на оръжие и съставяне на атове на лесничеите”. „Те имат същите права като горските в Дупница и всички други горски. Защо се опитват да се оправдават?”, попита Алащинов.
От своя страна кметът Сашо Иванов обясни, че „разбира се, съм притеснен от незаконната сеч”, но засега не вижда какви мерки може да бъдат взети.
„Аз предполагам, че най-много нарушения са направени, когато бяхме в предизборна кампания”, обясни той и добави, че за съжаление от както нямали правомощия лесничеите „олекнали пред хората”.
На въпрос смята ли да потърси други начини за охрана на горите Иванов отговори, че ще се изчака нормативната уредба. „Наред с това изготвяме проект за биоразнообразие, който смятам ще помогне за опазването на природата”, каза още Иванов.
На въпрос на dennews.bg дали общината смята да кандидатства с проект за пожарна безопасност и охрана, който би обезпечил опазването на горите от посегателства, отговорът на кмета беше:
„Да, сега като съкратя администрацията на 30 човека ще ни бъде много лесно да кандидатстваме с проекти. И за пожар и за всичко”.

 


 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети