Маратонът с надговарянето за пенсиите продължава

DenNews.bg
08.12.2011
размер на текста:

ГЕРБ заподозряха, че ДПС, Атака и БСП са новата тройна коалиция.

Депутатският маратон с надговарянето за бюджета на Държавното обществено осигуряване, свързана с промяната на възрастта за пенсиониране пдодължава и днес. Снощи малко след полунощ депутатите спряха обсъждането по нея, защото в залата нямаше кворум.
Старт на днешния тур, подобно на съдийски пистолет, даде острата атака на социалистите към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който присъства в пленарна зала.
Според Драгомир Стойнев от Коалиция за България скандален е начинът, по който управляващите се опитват да прокарат пенсионната реформа.
Единствената цел на тази реформа е да се разруши доверието в социално осигурителната система, смята социалистът.
„Г-н Дянков, единствено вас обвинявам за това. Вие демотивирате хората да се осигуряват”, обърна се Стойнев към финансовия министър, цитиран от news.bg.
„Ясно е, че вие не искате да живеете в България, смятате да си съберете багажа и да се махнете от тук, но тук остават хора, посочи още социалистът, визирайки изказване на финансист номер 1, който преди време каза, че след този мандат, няма да остане в управлението на България, а ще се реализира извън пределите на страната.
„Всички страдат от този бюджет, г-н Дянков”, заяви още червеният депутат. По думите му нищо не налага увеличаването на пенсионната възраст. „Вие правите геноцид на българската нация и това няма да бъде подкрепено по никакъв начин от нас”, категоричен бе Драгомир Стойнев.
ДПС също няма да подкрепи пенсионната реформа. Това пък накара шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев да обяви, че вече има нова тройна коалиция в лицето на Атака, БСП и ДПС. Мотив за това той видя в липсата на кворум на снощното заседание.
Според левицата управляващите искат да премахнат солидарния модел на осигуряване в пенсионната система и да вкарат капиталовия принцип на осигуряване.
Независимият депутат Георги Терзийски също се обяви против готвената промяна.
"От разговорите с хората не чух никой да я подкрепя. Ще се съобразя с тяхното мнение. И ще гласувам против", обясни позицията си депутатът на Яне Янев.
Критики към управляващите от ГЕРБ имаше и заради поетите и неизпълнени ангажименти към синдикатите.
"Подписахте с фанфари едно споразумение със социалните партньори и изведнъж през задната врата изтегляте реформата с 10 години напред. Без да е подготвено обществото и без да спазвате подписа, който сте поставили под споразумението", коментира Четин Казак от ДПС.
От ГЕРБ обаче са категорични, че реформите трябва да продължат.
"Връщане назад няма. Ако отложим възрастта за пенсиониране, утре ще бъде късно. Балонът пенсионна реформа ще се спука", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети