Осъдиха братя Галеви да платят по 4 000 лв. по делото за обидата „идиоти”

Даниела Методиева
06.12.2011
размер на текста:

Кюстендилският окръжен съд постанови Пламен Галев и Ангел Христов да платят глоба от по 4 000 лв. по делото за обидата идиоти, „идиоти”, отправена към областният и общински лидер на „Атака” Методи Стойнев и на бившия му съпартиец Милен Попов.
До присъдата на Пламен Галев се стигна, след като неговия адвокат Хаджийски не се позова на изтеклия 3-годишен давностен срок в наказателната част на делото. Така съдат го призна за виновен за това, че е подкрепил изказването на Ангел Христов-Геле в предаване по местната кабелна телевизия на 28-и ноември 2008-а година, който нарече Милен Попов и Методи Стойнев идиоти. Галев трябва да плати и лихвите за тези 3 години по гражданските искове, държавните такси в размер на 160 лв., както и да покрие разноските по делото, възлизащи на сумата от 152 лв. До осъдителната присъда се стигна, след като адвокатът на Пламен Галев не се позова на изтеклия 3-годишен давностен срок по наказателното дело и това бе причина съдията да наложи глобата от 4 000 лв. На първа инстанция пред Дупнишкия районон съд на последното заседание на 15-и ноември 2010-а година Пламен Галев бе оправдан.
На днешното заседание Кюстендилският окръжен съд, председателстван от Йоланда Цекова потвърди и присъдата от 15-и ноември миналата година на първа инстанция на Дупнишкия районен съд, според която на Ангел Христов-Геле бе постановена същата санкция в частта на гражданските искове. Той също трябва да плати глоба от 4 000 лв. по гражданските искове на двамата обидени заедно с лихвите за 3-е години, държавните такси от 160 лв., както и разноските по делото от 152 лв. В наказателната му част делото срещу Ангел Христов бе прекратено заради изтекъл 3-годишен давностен срок.
Двамата подсъдими имат право да обжалват постановените им глоби пред Върховния касационен съд. Успоредно с това, двамата ищци ще заведат дело в Страсбург срещу България за това, че в рамките на 3-годишния давностен срок делото не е приключило в наказателната му част.
Според Методи Стойнев до присъдата на Пламен Галев се е стигнало заради присъствието в съдебната палата в Кюстендил днес на представители на Европейската комисия, които са били в една от съдебните зали. И двамата ищци и техният адвокат Антон Сираков признаха, че са останали изненадани от постановената присъда.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети