Нито евро, нито лев по ИСПА проектите за 2011 г.

DenNews.bg
06.12.2011
размер на текста:

България няма да получи полагаемите й се средства от европейския бюджет за 2011 г. по предприсъединителната програма ИСПА, както и годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция.
Това е обяснила Европейската комисия в отговор на въпрос на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин за преразпределението на средства в бюджета на ЕС, което се извършва ежегодно в края на годината за подобряване на ефективността на усвояване на европейските средства, информира news.bg.
Така нареченият общ трансфер на бюджетни кредити за 2011 г. предвижда разместване на общо 719,2 млн. евро от проекти, които се развиват по-бавно от очакваното към по-успешни инициативи.
87 млн. евро за проекти по ИСПА, предназначени за България и Румъния, се пренасочват другаде. Приключването на предишни проекти отне повече време от очакваното и удължаванията на сроковете за допустимост също допринесоха за забавянето на приключването на проектите, е становището на ЕК.
Изплащането на българските средства, около 30 на сто от общата сума, най-вероятно ще бъде прехвърлено за 2012 г., докато северните ни съседи ще загубят парите.
Най-вероятно от тази мярка ще бъдат засегнати проектите Дунав мост 2, пречиствателните станции в Стара Загора, Бургас, Русе и Димитровград.
Българският евродепутат обясни още, че заради оперативни закъснения ЕК е поискала отнемане на годишното финансиране за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция. Общо седем проекта по европейския план за възстановяване от кризата, сред които двата български, ще бъдат засегнати от трансфера на средства на обща стойност 22,4 млн. евро.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети