Театърът в Дупница е № 1 в Югозапада

Даниела Методиева
05.12.2011
размер на текста:

Общинският драматичен театър „Невена Коканова” в Дупница е № 1 в Югозападна България и изпреварва тези в Перник, Благоевград и Кюстендил. Това признание е получено от отдел „Театър” на Министерството на културата, похвали се на пресконференция днес директорът Славчо Пеев, който почерпи колегите си за имения си ден.

 

Дупнишкият театър изпреварва в класацията останалите в Югозападна България с многото си гостувания на резлични сцени из страната, като само за месец ноември постановките са били 5. На родна сцена това е невъзможно да се осъществи този сезон, тъй като температурите в театъра са близки до тези навън. На практика актьорите на могат да репетират на сцена, последната им постановка на "Спасителят", която бе гледана с огромен интерес в препълнената зала в Дупница, вече не може да бъде представяна.
Въпреки признанието, получено извън Дупница, на местно ниво театралите имат сериозни проблеми, свързани с финансирането. Оказва се, че общината не е отпускала месечната субсидия от 10 000 лв. от месец септември насам. А приходите от представленията на театъра в Дупница са внесени до стотинка и за месец юни включително. Това е причината директорът на театъра Славчо Пеев да прибегне до нарушаване на правилата и да престане да внася по сметката на общината приходите от гастролите, които са близо 9 000 лв. Все още театърът в Дупница не се е разплатил с една от транспортните фирми, която е собственост на общинския съветник от ГЕРБ и кандидат-кмет на Сапарева баня Калин Гелев.
„Общината иска да внесем до стотинка парите от представленията, а ние не можем да си покрием разходите около пътуванията, ако направим това. Сега ще поискаме среща с новия кмет на Дупница, за да потърсим разумни варианти. Ще дам като пример Столична община, която не прибира нито стотинка от приходите на общинските театри. Защото се получава един омагьосан кръг и ненужна бумащина, приходите да ги внасяме по сметките на общината”, коментира днес Славчо Пеев.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети