Дянков се отметна от обещанието си и отново санкционира община Дупница с 92 хил. лв.

Даниела Методиева
05.12.2011
размер на текста:

Финансовият министър се отметна от обещанието, което бе дал на кмета на Дупница от ГЕРБ Методи Чимев да вдигне санкцията и да не удържа по 92 хил. всеки месец от държавните субсидии за образование. Това стана ясно, след като общината получи поредния превод днес, от който стана ясно, че вместо очакваните 808 хил. лева, по сметките са преведени 716 000 лв. Това се оказа изненада дори и за кмета Чимев, който заедно със заместника си Крум Милев е бил на два пъти във финансовото министерство миналата седмица, откъдето и двамата до последно са получавали уверения, че санкцията няма да бъде прилагана. Тя бе въведена заради неправомерното отклоняване на средства от предишния кмет Атанас Янев, срещу когото в момента тече и прокурорска проверка в държавното обвинение в Кюстендил.
Въпреки изненадата си, Чимев обясни, че отново се е наложило община Дупница да бъде санкционирана, тъй като все още новото ръководство не е доказало черно на бяло, че не отклонява неправомерно средства от държавните субсидии. Това бе и изискването, поставено миналия месец от Симеон Дянков, който бе обявил, че санкцията ще отрадне и ще започне поетапното възстановяване на удържаните вече 368 000 лв. само срещу ксерокопия от общината на извършените преводи по предназначение.
Именно заради това отклоняване на средства все още проблемът с учителските заплати да бъдат получавани навреме и с отпуснатата субсидия днес педагозите ще получат възнагражденията си за месец октомври. Тези средства не са достатъчни за покриване на целите заплати. Кметът Методи Чимев обясни, че общината очаква да получи още едни 50 000 лв. като целева субсидия за училищата, с което проблемът да бъде решен. Градоначалникът обясни, че няма как да си позволи да отклонява средства от местните приходи, тъй като с тях трябва да се изплащат вноските по облигационния заем и договорите за разсрочено плащане с ЧЕЗ и един от мобилните оператори. Общата сума по тези пера възлиза на 250 000 лв.
Към този момент остават неразплатени средства към училищата в размер на 1 млн. 096 хил. 287 лв., а към детските градини сумата е 500 хил. лв.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети