Единна Русия на Путин води с 49%

Даниела Методиева
05.12.2011
размер на текста:

При предварителни резултати на ЦИК от 95% преброени протоколи руската управляваща партия "Единна Русия" печели 49.67% от гласовете, информира news.bg.
В сравнение с изборите преди четири години (2007 г.), резултатът е по-слаб с 15% и означава загуба на т. нар. "конституционно" мнозинство.
Резултатите за останалите партии, които ще влязат в състава на следващата Държавна дума, са - Комунистическата партия на Руската федерация - 19,13%, Либерално-Демократическата Партия - 11,65% и "Справедлива Русия" - 13,08%.
Според Exit poll "Единна Русия" отново води с резултат 48.5%, предаде РИА "Новости". Втора е КПРФ – 19.8%, следвана от „Справедлива Русия” – 12.8% и ЛДПР – 11.42%. Резултатите са отдопитване, проведеноот Руския център за изследване на общественото мнение по нареждане на Агенцията по политическа и икономическа комуникация.
Четирите партии ще влязат в състава на следващата Държавна дума.
От 315 депутатски места, партията на премиера Владимир Путин запазва 238, които са достатъчни за мнозинство в 450-местната долна камара на парламента.
Комунистическата партия може да претендира за 92 мандата, "Справедлива Русия" - за 64, а Либералнодемократическата партия - за 56.
"Единна Русия" ще трябва да формира коалиция", е коментирал руският президент Дмитрий Медведев по-ранните резултати, които не даваха 50% за управляващите.
Премиерът Владимир Путин е заявил, че резултатите обещават стабилност.
Докато "Единна Русия" вече се обяви за победител във вота, то според Комунистическа партия има данни за много нарушения.
Агенциите съобщават за над 200 арестувани в Москва и Санкт Петербург за участие в демонстрации през изборния ден.
Избирателната активност е била 42% (от 108 млн. души, имащи право на глас.).
Шестата Държавна дума ще бъде с 5-годишен мандат, вместо 4-годишен, както беше досега,
Във вота участваха 7 партии, сред които са представените в парламента „Единна Русия", Комунистическата партия, Либерално-демократическата партия и „Справедлива Русия". В изборите участват и „Яблоко", „Право дело" и „Патриоти на Русия", които не са представени в долната камара.
Руските депутати се избират по пропорционална система. За първи път за получаването на едно или две депутатски места се изисква преодоляването съответно на 5- и 6-процентова бариера, а за пълноценно парламентарно представителство партиите ще трябва да наберат над 7 на сто от гласовете.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети